Vitaminguiden

Klorella


2 min lästid
Klorella

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om Klorella

Klorella är en mycket näringsrik sötvattensalg med högt innehåll av olika näringsämnen kroppen behöver. I klorella finns en hög andel protein, B-vitaminer, K-vitamin, omega 3 och omega 6 fettsyror, mineraler och spårämnen som järn, zink och magnesium liksom många olika antioxidanter som t ex karotenoider och E-vitamin. 

Vad är Klorella bra för?

Klorellas höga näringsinnehåll bidrar till många positiva effekter i kroppen. Bland annat har forskning visat att Klorella kan motverka järnbrist hos gravida. Och klorella är ett utmärkt tillskott för att ge kroppen en näringsboost och för att stötta kroppens avgiftande funktioner och immunförsvar.
Till exempel bidrar klorellas höga innehåll av antioxidanter till att hålla fria radikaler i schack och därmed minskas risken att de gör skada i kroppen. Fria radikaler är mycket reaktiva ämnen som skadar celler och behöver hållas på en lagom nivå.
Det finns en hel del forskning om Klorella, som t.ex. att klorella har positiv påverkan på kroppens försvar mot virus och bakterier.
Mest känt är nog klorella för egenskapen att det kan binda till sig tungmetaller och andra skadliga ämne  i sina cellväggar och föra ut dem ur kroppen. Effekten är väldokumenterad. Bland annat visar forskning att mängden dioxin minskade hos ammande mödrar när de tog klorella. Samtidigt steg nivåerna av IgA-antikroppar i bröstmjölken. IgA-antikroppar i bröstmjölken bidrar till att bygga upp barnets eget immunförsvar. En annan studie visade att klorella kan minska nivåer av metylkvicksilver i blod och hjärna hos både moder och foster.

Klorella kan även ha positiv inverkan på hjärt- och kärlhälsan. Forskning visar att Klorella att total kolesterol liksom LDL minskade vid intag av klorella. 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20013055/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22008543/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17472477/  
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz