Kost & näring

Hur får man ett starkt immunförsvar?


4 min lästid
Hur får man ett starkt immunförsvar?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Hur får man ett starkt immunförsvar?

Vi kan börja med att svara på frågan varför det är viktigt med ett välfungerande immunförsvar.

 

I vår omvärld finns mikroorganismer, små varelser som inte kan ses med blotta ögat, till exempel virus, bakterier, mögelsvampar och parasiter. Det finns mikroorganismer som är bra för oss, och som bidrar på olika sätt till att vi mår bra i vår kropp. Exempel på sådana mikroorganismer är de goda bakterierna i vår tarmflora. Sen finns mikroorganismer som inte är lika välvilliga, det är de som gör oss sjuka, till exempel virus, bakterier och parasiter. Därför har vi under evolutionen utvecklat flera viktiga försvarssystem. Huden är ett sådant system som håller inkräktare ute. Saltsyran i magsäcken är ett annat inre försvar mot den yttre världen och i tarmarna finns en stor del av vårt immunförsvar för att där utgöra en barriär mot inkräktare så att de inte tar sig in i kroppen. De inkräktare som ändå lyckas smita förbi dessa försvarssystem möts av immunförsvarsceller inne i kroppen som hjälper dig att undvika att bli sjuk, och att bli frisk. Men för att fungera normalt behöver ditt immunförsvar näringsämnen i tillräcklig mängd. Precis som du behöver mat under dagen behöver ditt immunförsvar energi och näringsämnen för att fungera normalt. 

 

Vilka vitaminer och mineraler behöver immunförsvaret?

 

Ditt immunförsvar behöver folsyra, vitamin A, B6, B12, D, C, järn, koppar och selen för att kunna bildas och fungera normalt. Visste du att dina vita blodkroppar bildas i benmärgen? Sen utvecklas de och får sina speciella funktioner efter mognad i thymuskörteln. För att detta ska kunna ske behövs näringsämnen. Här nedan får du en liten inblick i vilken roll olika näringsämnen spelar för ditt immunförsvar.

 

Vitamin A benämndes till att börja med som “det antiinfektiösa vitaminet” på grund av den betydelse vitaminet har för kroppens yttre försvar. Vitamin A behövs också  för de vita blodkropparnas utveckling, så att de kan specialiseras.

 

Vitamin B6 behövs för att kroppen ska kunna bilda antikroppar, reglera inflammation och koordinera immunförsvaret. B6 behövs också för kroppens förmåga att omsätta zink.

Zink i sin tur behövs för att kroppen ska kunna omsätta vitamin A, bilda vita blodkroppar, balansera hur immunförsvaret reagerar på infektioner och bidra till att upprätthålla välmående slemhinnor. Zink, folsyra, vitamin A, C, B6 koppar och selen har även en antioxidantaktivitet, vilket betyder att de neutraliserar fria radikaler och skyddar cellerna mot skador, något som är extra viktigt vid tillstånd som inflammation och infektion. 

 

Vitamin B12 är nödvändigt för att kroppen ska kunna bilda vita blodkroppar, reglera inflammation och för att våra slemhinnor ska må bra och kunna fungera som en barriär. 

 

Vitamin D bidrar till att reglera och aktivera immunförsvaret, koppar är viktigt för bildandet av flera enzymer som är viktiga för immunfunktionen, vitamin C hjälper immunförsvaret att fungera normalt under och efter intensiv träning, folsyra är viktigt för bildandet av nya immunförsvarsceller och selen kan bidra till att motverka virus. 

 

Så det är också därför det är så viktigt att hela tiden äta en varierad och välbalanserad kost. Olika näringsämnen finns det mer av i vissa livsmedel och mindre av i andra. Så det är därför en ensidig kost kan bidra till obalanser i kroppen. Om du är orolig för att du inte får i dig alla viktiga näringsämnen via maten du äter är en multivitamin och en multimineral ett bra komplement till den vanliga kosten. 
Källor:
Linus Pauling Institute: https://lpi.oregonstate.edu/mic (2023-09-20)

Gropper. S, SMitjh. J (2013), Advanced nutrition and human metabolism, Wadsworth, USA
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz