Kost & näring

Hudproblem? Här är tipsen som få din hud i balans!


5 min lästid
Hudproblem? Här är tipsen som få din hud i balans!

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Hudproblem?
Här är tipsen som få din hud i balans!

Huden är största organet i människokroppen. Ändå glömmer vi lätt bort att vad vi stoppar i oss på insidan visas sig även på utsidan. Så att skönhet kommer inifrån är faktiskt ingen skröna, det är fakta. De flesta av oss drabbas någon gång under livet av någon typ av hudproblem, det kan vara allt från finnar, acne, torra fläckar, eksem eller liknanden. Det kan beror på hormonella obalanser, stress, dålig kost, näringsbrist eller magproblem.


Vilka tillskott är bra för huden?

Vitaminer ger inte bara vår hälsa och välmående en boost utan även vår hud mår bra av vitaminer. Oberoende av hudtyp så finns det flertal vitamin som hjälper vår hud att må bra. 

 • Kollagen, visste du att en tredjedel av allt protein i vår kropp (och hela 70% i vår hud) är just kollagen? Det är ett viktigt fiberprotein som hjälper till att hålla huden fast, elastisk och återfuktad, samtidigt som det ger stadga åt dina leder, skelett och blodkärl. 
 • Pantotensyra, eller vitamin B5 är ett populärt tillskott främst bland dem som försöker förbättra sin hudkvalitet eftersom det har en god förmåga att återfukta, lugna, reparera och revitalisera huden. Det är även populärt bland de som vill förbättra sin mentala ork, och av dom som lider av problem med akne.
 • Zink är viktigt att få i sig tillräckligt av eftersom det är nödvändigt för att hår, hud och naglar ska må bra. Eftersom cirka 20 procent av allt zink i kroppen finns i huden som snabbt reagerar på brister, så är hudförändringar ett vanligt bristsymtom. Försämrad läkning av huden och hudproblem som eksem, akne, hudsprickor och bristningar i huden.
 • Biotin, vitamin B7 är känt för att ha en positiv påverkan på hår, hud och naglar. Kroppen använder sig av biotin för att bland annat bryta ner och tillgodogöra sig kolhydrater, fetter och aminosyror. Symptom på biotinbrist kan vara: Torr, fjällig hud, sköra naglar, håravfall, sprickor i mungiporna.
 • Kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppens elastin och fiberprotein kollagen. Elastin är ett av de protein som bland annat finns i vår hud och bidrar med elasticitet och spänst, medan kollagen bidrar med styrka och struktur. Även kollagenet finns i huden, men kan också finnas i andra stödjevävnader som till exempel skelett och brosk. Kisel främjar också hudens förmåga att binda vatten, vilket är en förutsättning för att motverka torr hy. Många som är ute efter att förbättra kvalitén på hud, hår och naglar använder sig av ett kiseltillskott.
 • MSM eller metylsulfonylmetan är en organisk form av svavel, vilket utgör cirka 0,25 procent av vår kroppsvikt. MSM kan vara en bra hjälp för kroppen vid bland annat torr och kliande hud, eksem, ledproblem, inflammationer, värk, och vid håravfall, försämrad hårkvalitet och sköra naglar.

Lider du av hudproblem?

Lider du av någon typ av hud utmaningar, är svaret inte bara bra hudvårdsprodukter - även om det självklart också behövs. Men börja från grunden och försök att utesluta vad det kan vara som orsaker just ditt problem.

Här är några tips som kan vara bra att ta till:

 • Är du känslig mot någon mat? Matkänslighet kan lätt utlösa hudproblem, så för att utesluta de största bovarna kan det vara bra att eliminera vissa matprodukter som ofta ställer till med problem. Det kan tex vara gluten, vete, mejeriprodukter eller soja. Prova att utesluta detta under 21 dagar och se om du märker någon skillnad, Sen kan du succesivt börja äta en av produkterna i taget och se om du reagera på något. 
 • Din hud är ofta en återspegling av din tarmhälsa. Ge din tarm den bästa förutsättningen, mata den med prebiotika och olika vegetabiliska livsmedel, hälsosamma fetter och proteiner eller ta probiotika. 
 • För att hålla din hud frisk och full av lyster behöver den många näringsämnen. Brist på zink och andra näringsämnen kan vara bidragande orsaker till eksem, akne och psoriasis.
 • Svettas mycket! Genom träning, bastu eller ångbad får din kropp möjlighet att svettas rejält och utsöndrar därmed slaggprodukter som är bra att få ur kroppen. Man ångrar aldrig ett träningspass, som man brukar säga - och nu vet du att det även gör gott för din hud!
 • En god nattsömn! Sover man dåligt kan det minska hudbarriärens funktion och bidra till ökat åldrande. 
 • Välj bra hudvårdsprodukter! Ge din hud den yttersta möjligheten till en god balans. Genom att bearbeta kroppen från insidan och ge den även god och rätt näring från utsidan- skapar man en balans och den bästa förutsättningarna för att få en fin och balanserad hud. 

Genom att göra vissa livsstilsförändringar och tillföra rätt näringstillskott hjälper vi vår kropp och hud att komma i en bättre balans. För vissa kan problemen minska och för andra kan de försvinna helt. 
Så genom rätt kost och näring kan vi bygga upp en stark och lystergivande hy. 

Näringsexperterna på Wellon hjälper dig gärna att komma till rätta med dina hudproblem. Gör vår hälsoanalys idag och låt våra näringsexperter finnas där för dig under din resa mot en välmående och vackrare hy!

White pill

Kollagen + Hyaluronsyra

Leder och skelett Hår, hud och naglar
Orange pill

Mega B Komplex

Mentalt välmående Hår, hud och naglar Energi
White pill

Zink

PMS och klimakteriebesvär Immunförsvar Hår, hud och naglar
White pill

Biotin

Hår, hud och naglar Mage och matsmältning Energi
Pill

Hår nutrition

Hår, hud och naglar Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz