Kost & näring

Hösttrötthet - Så ökar du din energinivå


4 min lästid
Hösttrötthet - Så ökar du din energinivå

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz
Hösttrötthet - Så ökar du din energinivå

 

Hösten är här med sina färgsprakande löv och svala vindar, men för många av oss innebär det även en känsla av trötthet och brist på energi. Det är inte ovanligt att det känns som att höstens mörka dagar och kyliga temperaturer påverkar vårt välmående. I det här blogginlägget delar vi några enkla tips och tricks för att ge dig en energikick under hösten.

 

 

D- vitamin är viktigt för vårt immunsystem

 

D-vitamin är ett  näringsämne som spelar en viktig roll  i vår hälsa. D-vitamin bidrar bland annat till  vårt immunsystems normala funktion, att bibehålla normal benstomme och normala tänder. Dessutom har det en roll i bildningen av serotonin som påverkar vårt humör och välbefinnande.

D- vitamin  kan bildas i huden med hjälp av solens UVB-strålar men under vinterhalvåret räcker inte solljuset till för att vi på de nordliga breddgraderna ska kunna bilda D-vitamin. Bra källor till D- vitamin är  fet fisk, makrill, tonfisk, sardiner och sill samt feta mejeriprodukter och ägg.

 

Frisk luft och dagsljus

 

En bra sak att göra för att bekämpa hösttröttheten är att ge dig själv en dos av frisk luft och dagsljus. Bristen på dagsljus på hösten gör att hjärnan producerar mer av sömnhormonet melatonin, vilket i sin tur gör oss trötta och orkeslösa. Så, ta en promenad och försök att komma ut, njuta av dagsljuset och höstens alla färger under dagen.

 

Försök dra ner på stressen

 

Stress är en  stor  bov när det gäller att dränera oss på energin. Våra kroppar är utformade för att hantera kortvarig stress som svar på akuta hot. Det är när stressen blir långvarig utan vila, sömn och tid för återhämtning som det riskerar att bli skadligt. Vid stress så belastas kroppen hårdare än normalt och då förbrukar kroppen en större mängd med näringsämnen. Vitaminer och mineraler som vi ofta kan behöver mer av vid långvarig stress är bland annat B-vitaminer ,C-vitaminer, magnesium och zink.

 

Här är några tips för att minska stressen i vardagen.

 

  • Försök att avsätta tid som enbart är för dig. Att ägna dig åt aktiviteter som du finner glädje i är viktigt för återhämtningen och sinnet

  • Träning är ett bra sätt att minska stress, vi är gjorda för att röra på oss. Du behöver inte nödvändigtvis svettas på gymmet, det är inte alltid den bästa formen av träning när du ska komma ner i stress. Promenader, yoga och andra mjuka träningsformer kan också hjälpa till att reducera stressnivåerna.

  • Meditation: Meditera, gärna regelbundet för att hitta lugn och balans i din vardag.

  • Naturen har en lugnande effekt på sinnet. Ta dig tid att utforska naturen och njut av dess skönhet och lugn.

 

Sömn

 

Slutligen, för att boosta din energi och välmående, måste du prioritera god sömn och återhämtning. Det är under sömnen som din kropp reparerar sig själv och återhämtar sig. Försök att sträva efter att få 7-9 timmars sömn varje natt. Kvaliteten på din sömn är också viktig, men är inte alltid så lätt att få när man är i ett stressat tillstånd. Magnesium bidrar bland annat till nervsystemets normala funktion som vilket i sin tur kan göra det lättare för kroppen att slappna av .

 

Kom ihåg att dra nytta av dagsljuset, håll dig aktiv, ägna dig åt aktiviteter som ger dig glädje, och se till att få en god natts sömn!

 

 

 

Källor:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24558199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21905094/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507250/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21199787/

 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz