Har du också hört att mandlar är bra för hälsan?

Har du också hört att mandlar är bra för hälsan?

Vad är mandel?

Mandel (Prunus dulcis) är ett träd inom plomminsläktet. Trädet bildar stenfrukter och det är kärnan i frukten som kallas mandel. Mandel räknas faktiskt som en nöt även om den inte uppfyller alla botaniska krav för att kallas just nöt.

Är nötter nyttiga?

Du tillhör säkert dem som hört att nötter innehåller mineraler och nyttiga fetter och därför är ett bra mellanmål som både ger näring och mättnad. Tittar på man näringsinnehållet i mandlar bekräftas detta, och just mandlar har ett särskilt högt innehåll av kalium, kalcium, magnesium, zink och vitamin E. Mandlar är också rika på olika aminosyror som är viktiga byggstenar för kroppen. Nötter sägs även ha hälsobringande effekter och då är det kanske en och annan som undrar vad dessa påståenden grundar sig på.

Bevis för mandlars effekt

Just för mandlarnas del finns forskning och en nyligen genomförd systematisk genomgång och metaanalys av befintlig forskning på mandlar bekräftar att de faktiskt har fina effekter på hälsan. Forskarlaget som gjorde analysen fann att mandlar avsevärt sänker nivåerna av MDA i kroppen. MDA (malondialdehyd) är en kemisk förening som bildas vid åderförkalkning och eldar på inflammation i kärlen.

Källor:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229923000225?dgcid=raven_sd_aip_email

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mandel

https://soknaringsinnehall.livsmedelsverket.se/Home/FoodDetails/1575

https://nyheter.ki.se/upptackt-av-ny-immunologisk-mekanism-vid-aderforkalkning

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!