Kost & näring

Guldbiljett till berg-och-dalbanan LIVET


3 min lästid
Guldbiljett till berg-och-dalbanan LIVET

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Är du fri eller begränsad av din kropp?

 

Många fastnar i en kroppslig bekvämlighet eller begränsning. Ålder, krämpor, och förutfattade meningar om vad som är möjligt eller inte – ja, ursäkterna kan vara många. Men, minns du hur du som barn rörde dig helt obehindrat och bekymmerslöst?

 

 

Kroppen må ha åldrats och kanske har vi även en och annan fysisk utmaning som gör det svårare att utföra vissa rörelser, men tänk inte på de rörelser som tar emot, utan på alla rörelser du kan göra. Kroppen fungerar utefter principen ”use it or lose it”. Det vill säga att funktioner och muskelmassa du inte använder bortprioriteras. Men övning ger färdighet, träning ger frihet och lust

 

Din kropp är din biljett till nöjesfältet livet. Efter att ha blivit insläppt står du och funderar över vilka av alla roliga attraktioner du ska välja. Med en förberedd kropp kan du välja fritt och en obegränsad tillgång till antal åk - ett guldåkband! Har du däremot undvikit eller bortprioriterat utveckling och underhåll av kroppen kanske du endast har några få åkkuponger. 

 

När klättrade du senast upp i ett träd? När fick du senast idén att göra det? Om du skulle få ett plötsligt infall att göra det, skulle du då testa? Hoppa hopprep, gå baklänges, göra en kullerbytta och så vidare. Allt är färdigheter som faller bort om vi inte fortsätter att testa, öva och leka oss fram i rörelsernas land. 

 

Din komplexa, fantastiska kropp är organisk och ifrån början nästan gränslöst tjänstvillig. Vart eftersom vi åldras minskar vår oorganiserade fysiska aktivitet. Det vill säga vi rör oss mindre och mindre spontant och när vi rör oss är det nästan alltid i ordnade miljöer såsom gym, gymnastiksalar, på asfalterade eller tillplattade vägar och underlag. Dessa tillrättalagda förutsättningar ger få tillfällen till intuitiva utmaningar av fysisk aktivitet eller vardagsrörelser och därmed avtar nyfikenheten och lusten att prova på. 

 

Testar du t.ex. nya övningar på gymmet utan att någon annan instruerat eller inspirerat till det? Har du i närtid känt lust att lära din kropp något nytt, kanske stå på händer? Om du ser någon annan göra det, får du tankar såsom galning!, det där gör bara elittränade eller jag skulle slå ihjäl mig om jag ens provade? 

 

Att begränsa sig eller att vara fri startar i tanken. Frågan är om du vågar hitta tillbaka till barndomens naivitet och ohämmade rörelser när du sällan eller aldrig lät din kropp begränsa dig? Du tänkte inte ens att det inte skulle gå, du bara gjorde.

 

Med det sagt bör du kanske inte direkt slänga iväg en hjulning eller hoppa jämfota över kontorsstolen, men fundera över vad du skulle vilja göra med din kropp och hur det skulle kunna gå att genomföra. 

 

Din kropp är inte en begränsning utan ett fantastiskt redskap för att kunna ta del av nöjesfältet LIVET. 

 

Ska du med på en åktur?

 

 

Anna Dandenell, Certifierad personlig tränare och coach, Toppfysik 

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz