Kost & näring

Grönsaksguiden - vitaminerna du inte visste du fick i dig.


3 min lästid
Grönsaksguiden - vitaminerna du inte visste du fick i dig.

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Grönsaksguiden - vitaminerna du inte visste du fick i dig.

Får du i dig tillräckligt med frukt och grönt? För en vuxna är det bra att äta ca 500 gram frukt och grönt varje dag enligt Livsmedelsverket,men vilka grönsaker ska man lägga på sin tallrik? Här tittar vi lite närmare på vilka näringsämnen vi kan hitta i några av våra goda och nyttiga grönsaker.

 

Broccoli

Den här näringsrika vackra gröna grönsaksbuketten, som är en del av  kålfamiljen,  är rik på vitaminer och mineraler. Den är inte bara laddad med vitamin C som bland annat bidrar till immunsystemets normala funktion och  främjar bildandet av kollagen. Den är även rik på K vitamin som bidrar till normal benstomme och till att vårt blod koagulerar som det ska. I broccoli  hittar du också A- vitamin, järn , kalcium och kalium. Broccolin är även full med  fibrer och antioxidanter.

 

Spenat

Dessa härliga och krispiga gröna blad är laddade med antioxidanter som motverkar fria radikaler och skyddar cellerna från oxidativ stress. Spenat innehåller även massor av fibrer, vitaminer och mineraler. Spenat är  fylld med bland annat vitamin A som har en mängd viktiga funktioner i kroppen varav en är att bidra till att bibehålla en god syn. En annan viktig roll vitamin A har är att den bidrar till immunsystemets normala funktion, den är även viktig för våra slemhinnor och vår hud. I spenat kan du även hitta vitamin C ,E, K och även folat samt kalium.

 

Purjolök

I purjolök hittar du näringsämnen som vitamin A, vitamin C och vitamin K och även mineraler som kalcium, kalium och magnesium. Purjolök innehåller gott om fibrer till exempel inulin, vilket ger näring till magens bakterieflora.

 

Morötter

Denna knapriga, färggranna rotfrukt är inte bara kalorisnål och laddad med fibrer utan den är även full i vitaminer. I morötter finns det betakaroten som bland annat  kan bidra till en brunare ton i huden och till att huden kan bli lite mindre solkänslig. Vid behov kan kroppen även omvandla betakaroten till A-vitamin som till exempel är viktig för vår syn.

 

Grönkål

Grönkål är en riktig supergrönsak och en C- vitaminbomb, för att täcka dagsbehovet behöver du äta 100 g grönkål.  Den är även laddad med fler viktiga mineraler, vitaminer, fibrer och  antioxidanter. Att grönkålen luktar lite speciellt  har med att göra att den innehåller svavel, men dessa svavelföreningar bidrar till kroppens avgiftning.

 

Källor Livsmedelsverket

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz