Kost & näring

Graviditet, Amning, Vitaminer och Mineraler - Vad är viktigt att tänka på?


5 min lästid
Graviditet, Amning, Vitaminer och Mineraler - Vad är viktigt att tänka på?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Graviditet, Amning, Vitaminer och Mineraler - Vad är viktigt att tänka på?

Graviditet och amning är två faser i en kvinnas liv som innebär stora förändringar. Glädje och förväntan blandas med funderingar och ibland en del oro. Oron kan bestå av frågor om näring och hur man ser till att foster och det nyfödda barnet får alla näringsämnen det behöver. Därför har vi tagit fram en liten guide om vad som kan vara viktigt att tänka på när det gäller vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, under just graviditet och amning.

Graviditet och Amning - Tider av Förändrat Näringsbehov
Under graviditeten genomgår kroppen stora förändringar för att stödja utvecklingen av ett nytt liv. Därför är det också viktigt att se till att man som kvinna får tillräckligt av vissa näringsämnen.

B-vitaminer: Flera B-vitaminer är nyckelnäringsämnen under graviditeten. B1, B2, B6, folsyra och B12 är bland annat viktiga för fostrets utveckling, för att cellerna ska kunna bilda energi och för bildningen av röda blodkroppar. Utan tillräckligt med folsyra finns också risk för ryggmärgsbråck hos fostret. Det är därför kvinnor rekommenderas att ta extra tillskott av folsyra några månader innan en planerad graviditet. Rekommendationen är också att fortsätta ta extra folsyra under första delen av graviditeten. Kolin är ett annat B-vitamin som är viktigt under graviditet och amning eftersom det har betydelse för hjärnans och ryggmärgens utveckling.

Järn: För gravida kvinnor är järn ett viktigt näringsämne. Många gravida har behov av extra järn under graviditeten för att stödja en ökad blodvolym. Brist på järn kan leda till blodbrist.

Kalcium: Kalcium är viktigt för att stödja utvecklingen av barnets skelett och ben. Det är viktigt med tillräckligt med kalcium för både mor och foster, men visste du att kroppens upptag av kalcium ökar under graviditeten? Av den anledningen behöver de flesta kvinnor inte ta extra tillskott. Men om man har en kost som har ett lågt innehåll av kalcium är tillskott bra.

D-vitamin: D-vitamin känner de flesta till, och det är viktigt för att främja upptaget av kalcium och för att stödja utvecklingen av skelett och tänder hos fostret. Engelska sjukan, rakitis, var vanligt under den tidiga industrialiseringen och orsakades av brist på solljus. Utan solljus kan kroppen inte bilda vitamin D och effekten blir ökad förekomst av mjukt och ojämnt skelett, benbrott och hjulbenthet till följd av att skelettet inte fick tillräckligt med kalcium. D-vitamin är också viktigt för mammans egna hälsa, bland annat för immunförsvarets funktion.

Jod: Jod är nödvändigt för bland annat hjärnans och nervsystemets utveckling. I vissa områden är berggrunden naturligt fattig på jod, och för att undvika brist hos befolkningen berikas till exempel bordssalt med jod. Bra att veta är att alger, som oftast är ett nyttigt inslag i kosten, kan innehålla höga halter av just jod. Av den anledningen bör gravida och ammande vara försiktiga med algprodukter. För högt intag av jod kan leda till onormal sköldkörtelfunktion hos barnet.

Omega 3: Omega-3-fettsyror, som till exemepel finns i fet fisk och skaldjur, är fettsyror som är viktiga för hjärnans och synens utveckling. Därför är rekommendationen att äta två portioner fisk och skaldjur per vecka för att få tillräckligt med dessa välgörande fettsyror, även om man inte är gravid. Hos vuxna är omega 3 även viktigt för hjärt- och kärlhälsan.

Vitamin A: Vitamin A är ett vitamin som är lite lurigt. Både brist på vitamin A och för stort intag av vitamin A i form av retinol, är en risk för skador hos bebisen. Av den anledningen ska man som gravid vara försiktig med intag av fiskleverolja. Det är just retinol, den färdiga formen av vitamin A, man behöver vara försiktig med. Betakaroten, som till exempel ger morötter dess orangea färg, kan omvandlas till vitamin A i kroppen. Men risken att överdosera vitamin A genom intag av betakaroten är liten eftersom omvandlingen i kroppen minskar med intaget.

Grunden för att få tillräckligt med vitaminer, mineraler och fettsyror för alla stadier i livet är att ha en varierad och balanserad kost där man undviker snabbmat och halvfabrikat, undviker snabba kolhydrater, socker och läsk och försöker få tag i råvaror som är ekologiska och lagar maten från grunden. Men, det är inte alltid lätt att få ihop vardagslivet, med en kosthållning där all mat lagas från grunden, i det samhälle som vi har skapat idag med höga krav på arbetet, och pendling som tar tid. Om man tillhör dem som inte får vardagen att gå ihop i alla delar, och vet att kosthållningen ibland fallerar kan man vara lugn och trygg ändå med att fostret/bebisen och du själv kan få tillräckligt med livsnödvändiga näringsämnen genom att komplettera med tillskott. För att tillgodose sitt eget och barnets behov av alla vitaminer, mineraler och fettsyror under graviditet och amning är vårt tips att komplettera kosten med ett omega 3 och ett multitillskott framtaget för just gravida.

Källor:
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/folsyra-for-kvinnor (231018)

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-09-folatfolsyra-fore-och-under-graviditet.pdf (231018)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK154181/ (231019)

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin (231020)Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz