Kost & näring

Lyxmiddag för tarmbakterierna


2 min lästid
Lyxmiddag för tarmbakterierna

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Lyxmiddag för tarmbakterierna

Vill du bjuda dina goda tarmbakterier på en riktigt lyxmåltid? Då ska du läsa det här inlägget där vi botaniserar i vad som får dina goda tarmbakterier att frodas och fröjdas. 

Vad är prebiotika?

Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara och som passerar matsmältningssystemet utan att brytas ner ända tills de kommer till tjocktarmen. Här lever de flesta av våra tarmbakterier vilka livnär sig på dessa fibrer. Prebiotika är således mat för probiotika. Om du minns grammatiklektionerna från högstadiet så kanske du även har färskt i minnet att prefixet ”pre” betyder just ”före”. Vi kan med andra ord säga att prebiotika är föregångare till probiotika. 

Hur får man i sig prebiotika? 

Prebiotika finns i råa grönsaker, syrade grönsaker, kombucha, kefir mm, men du behöver inte brygga egen kombucha för att få i dig fullt med prebiotika. Ät minst 500 gram men gärna upp till 1000 gram varje dag från växtriket av varierad art. Extra bra är fibrer från pektin (grön omogen banan, äpple, plommon, blåbär) inulin (jordärtskocka, sparris, lök), resistent stärkelse (grön omogen banan, råa rotfrukter, baljväster och fröer) och betaglukan (havre, shiitakesvamp, korn).

Så nästa gång du står vid grönsaksdisken och ser att alla bananer fortfarande är gröna i skalet - hugg två klasar i farten!

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Yellow grainy powder

Detox - Gut Cleanse

Mage och matsmältning Vikthantering
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz