Kost & näring

God natt med guldmjölk


3 min lästid
Guldmjölk för en god sömn

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

God natt med guldmjölk

När du var liten och inte kunde sova kanske du fick en kopp varm mjölk någongång? Det finns en anledning till det…

 

Guldmjölk för natten är som namnet avslöjar guld för din sömn!  Denna värmande, goda dryck borde kanske istället heta ”Sussa som guld” för det är vad den hjälper till med; att sömnen blir mjukare och tyngre. Men, den är också en anti-inflammtoriska ljuvlighet att intaga för kroppen över dygnets alla timmar. 

 

Guldmjölk, eller Guldmylk som många brukar göra genom att byta ut mjölken mot en nötmjölk, bäddar in sinnet och lugna kroppen inför nattens resa in mot drömmarna land.

 

Enligt ayurveda kan havredryck ha en lite uppiggande effekt på sinnet, så mandelmjölk är att föredra, men om du använder havredryck hemma så går det fint det med. Det är som med allt annat i livet - prova dig fram och se vad som fungerar för dig.

 

Eftersom många ”mylkdrycker” innehåller maltodextrin som kickar igång kroppen med en sockerskjuts som heter duga så är det bra att använda en osötad mandeldryck. Läs innehållsförteckningen noga. Inte helt sällan står det ”osötad” på livsmedelsprodukter i våra butikshyllor när de inte är sötade med socker, men maltodextrin är ger en kraftigare blocksockerstegring än vanligt socker, så här blir vi tyvärr lurade om vi inte läser det finstilta. Då är mylkdrycker sötade med rårörssocker att föredra. 

 

Inom Ayurveda används muskot för att ”bädda in” och lugna sinnet inför natten. Om du dricker denna goda dryck på dagen så hoppar du över muskot och satsar på kardemumma och kanel istället som piggar upp dig på en mjukt sätt. 

 

 

Guldmjölk för natten
(2 glas)

5 dl mandelmjölk el. annan nöt/havredryck
1 msk gurkmejapulver
1 tsk kardemumma

1 knivsudd muskot
1 msk kokosolja

 

Gör så här

Värm mjölken till fingervärme ellr något varmare.

Vispa ned resten av ingredienserna.

Drick och njut medan den fortfarande är ljummen. 

 

Frivillig sötning: 

1 msk honung

Se till att honungen inte hettas upp över 60 grader så att den behåller sina fina enzymer. I annat fall förlorar den sin kraft och får samma effekt som vanligt vitt socker.

 

Var noga med att inte ta för mycket muskot - då kan du bli trött dagen efter. ;-) En pytteliten nypa räcker.

 

För dig som vill dricka guldmjölk på dagen så satsar du på de härligt värmande och uppiggande kryddorna istället. Här nedan är ett recept på den vanligaste varianten som är lika god, men inte lika skönsjungande för sömnen.

 

Guldmjölk för dagen
(2 glas)

5 dl mandel/havre/nötmjölk
1 msk gurkmejapulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vanilj
1 tsk svartpeppar

1 msk kokosolja
1 msk honung

 

Värm. Drick. Njut.

 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

  

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz