Fruktguiden - vitaminerna du inte visste att du fick i dig

Fruktguiden - vitaminerna du inte visste att du fick i dig.

För att hålla dig  hälsosam så rekommenderar livsmedelsverket att du ska äta fem knytnävsstora portioner om dagen av frukt och grönsaker, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Frukt innehåller en mängd viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fibrer. Här tittar vi lite närmare på vilka näringsämnen vi kan hitta i några av våra färgglada och nyttiga frukter.

 

Avokado

Den här krämiga och näringsrika frukten är en källa till många viktiga vitaminer och mineraler så som C- vitamin, B vitaminer, E- vitamin K - vitamin , kalium och magnesium. Avokado innehåller även lutein som är bra för våra ögon och vår syn. Avokado är rik på fett i form av enkelomättade fettsyror som bland annat bidrar till att sänka det "onda" LDL-kolesterolet och höja  det "goda" kolesterolet HDL.

 

Banan

Att banan är en superbra frukt att ta med i väskan som ett mellanmål är vi nog många som är överens om. Bananer är en bra källa till fibrer men bananer innehåller även ett flertal vitaminer och mineraler som till exempel  B-vitaminer, C-vitamin, kalium och magnesium. Kalium tillsammans med natrium hjälper till att reglera vätskebalansen i kroppen.  Det är även viktigt för kroppens nerv och muskelfunktioner. Kalium bidrar också till att bibehålla ett normalt blodtryck.

 

Blåbär

Blåbär, som  växer fritt i våra svenska skogar har länge använts för diverse åkommor inom folkmedicinen, till exempel diarré. Detta lilla superbär innehåller massor av C-vitamin men även andra viktiga vitaminer och mineraler såsom magnesium, kalcium, kalium, järn och B-vitaminer. Blåbären är även fulla av fibrer och antioxidanter. Antocyanosid som är en antioxidant påverkar våra blodkärl positivt och bidrar bland annat till att blodplättar inte klibbar ihop. Antocyanosid är även det som ger växter och då bland annat blåbär sin rödblå färg.

 

Vattenmelon

Visste du att vattenmelon innehåller så mycket som 91 % vatten? Trots det är den fylld med vitaminer, mineraler som A-vitamin, B6,  C-vitamin och kalium. I vattenmelon, men även i tomat, kan du hitta antioxidanten lykopen som ger vattenmelonen sin röda färg. Förutom detta hjälper denna antioxidant även till att höja hudens skydd mot UV-strålning.

 

Äpple

Äpple är en frukt som är populär runt om i världen och användes redan i det forna Egypten både som livsmedel och medicin. Äpplen är en bra källa till C-vitamin och är även rika på  antioxidanter, mineraler och fibrer. Äpplen är fulla av både lösliga och olösliga fibrer som kan  minska på kolesterolnivåerna i kroppen och bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I äpplets skal finns flavonoider som fungerar som antioxidanter. Forskning visar att flavonoider bland annat kan verka inflammationshämmande, dämpa symtom vid allergi, påverka immunförsvaret positivt och hämma blodplättsansamlingar.


Källor:

Livsmedelsverket

Wilhelmsson,P. (2021), Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens Bokförlag.

https://eurekamag.com/research/006/168/006168972.php

Rutin: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29455557/

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!