Fråga experten: Sömn och träning

Vi frågar vår träningsexpert Anna Dandenell hur man ska tänka kring sömn och träning.

 

Hej Anna!

 

Ska man träna om man lider av sömnbrist?

Ja det går bra, men välj träningsformer som inte utmanar din koordination alltför mycket så minskar du skaderisken. När vi är trötta har vi svårare att fokusera och koncentrera oss. Dessutom får vi långsammare reaktioner, så det kan göra att vi lättare gör oss illa om vi tar ut oss allt för mycket inom en krävande träningsform.

 

Ska man prioritera sömn eller träning?

Det beror på din totala träningsmängd i övrigt. Om du vanligtvis tränar regelbundet kanske din kropp mår bättre av återuppbyggande vila och sömn, än ytterligare ett träningspass. Men om ”träningsskolk” är vanligt förekommande i din värld bör du nog strunta i trött-ursäkten och bara göra det. Du kommer garanterat att känna dig piggare efteråt! 

 

Vilken typ av träning förbättrar sömnen?

Konditionsträning är den form som forskats mest på och som visar att all typ av träning där hjärta och lungor får arbeta ger positiv effekt på sömnkvaliteten. 

 

Tack Anna! Då blir det åtminstone en rask promenad nästa gång vi är supertrötta för att få en ännu bättre kommande sömn. 

 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!