Färdkost till våra friskhetskrigare

Tarmen och immunförsvaret

Kanske har du någon gång hört talas om att 80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen? Vad menas med det egentligen? För visst känns det mer i lungorna och bihålorna än i magsäcken och tarmen när vi är förkylda? Jo, förvisso, men det är faktiskt vår tarmflora, d.v.s. den värld av mikroorganismer som bor i vår tarm, som utgör vårt allra viktigaste skydd mot oinbjudna gäster i form av virus, bakterier och andra patogena mikroorganismer. 

 

Vilka slåss för dig?

Immunförsvaret består av celler med olika uppgifter. Makrofager - vilket betyder ”storätare” äter upp kroppsfrämmande celler som bakterier. En riktig Pac Man för immunförsvaret helt enkelt. NK-celler är vita blodkroppar och är inte sämre de heller utan lever upp till sitt namn som ”Natural Killers”. De angriper en cell och initierar celldöd hos virus och bakterier. De kan också aktivera makrofager som städar upp på slagfältet. Även neurofiler är en sorts vita blodkroppar med licence to kill i kroppen. De plöjer fram som bulldozers och äter upp det som kommer i deras väg, exempelvis rester från egna döda celler. 

 

Hur matar du dessa slagskämpar på bästa sätt?

Våra tarmbakterier vill ha fibrer som inte bryts ner förrän de kommer till tarmen och där kan utgöra mat för de snälla bakterie-kompisarna. Våra sammansvurna bundsförvanter i immunförsvaret vill ha följande näringsämnen för att fungera optimalt: Vitamin C, Vitamin C, Vitamin A, Vitamin B, Zink och Selen. Så, mata på med färdkost till våra krigare i immunförsvaret så att de klarar sina långa färd genom infektionernas härdar mot frihet och hälsa. 

 

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!