Kost & näring

Elaka bovar tar snälla bakterier som gisslan


3 min lästid
Elaka bovar tar snälla bakterier som gisslan

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Elaka bovar tar snälla bakterier som gisslan

Dåliga bakterier 

Elaka bakterier som förstör festen och skapar oreda i mage och tarm är ett riktigt ofog. Men vilka är de främsta faktorerna som gör att dessa banditer kan föröka sig och skapa obalans? 

1. Kost

Beige eller vit mat finns på de flestas tallrikar; pasta, bröd, ris och färdigrätter. Bröd från affären som mer liknar en efterrätt, sockrade flingor och sötad fruktyoghurt… Ja, vår vanliga mat är ofta kost som bygger på raffinerade kolhydrater och (dolda) sockerkällor. Dessa ger näring åt de dåliga tarmbakterierna och bidrar till att rubba tarmfloran. Kontenta: Ät mer grönt!

2. Antibiotika

Upprepade antibiotikabehandlingar slår inte bara ut de bakterier som skapar sjukdom utan tar även död på våra snälla bakterier. Ibland är det nödvändigt att ta en antibiotikakur, men det är då bra att vara noga med att stötta upp tarmfloran efter avslutad behandling, antingen via maten eller via exempelvis probiotika.

3. Bristande sömn och stress

Stress och dålig sömn kan rubba balansen i tarmfloran. Visste du att hjärnan och  tarmbakterierna signalerar till varandra i en ständig dialog och att dina tarmbakterierna ger viktig information kring utsöndring av signalsubstanser till hjärnan? Därför är det så viktigt att få god sömn och tillräcklig vila eftersom det påverkar tarmfloran och även vårt psykiska välmående. Visste du att om du lider av insomningsbesvär, sömnbesvär eller bara vill sova bättre så kan du ta kosttillskott av magnesium som bland annat kan bidra till god nattsömn och ökad avslappning.

4. Låg magsyra

Magsyran är vårt första försvar som kan ta död på patogener vi inte vill få ner vidare i tarmen som bakterier, virus och parasiter. Därför är det viktigt att tugga maten ordentligt och att äta i lugn och ro så att magen kan utsända tillräckligt med magsyra.

5. Avsaknad av natur

Att vistas i naturen stärker vårt eget ekosystem i kroppen och gör oss motståndskraftiga. Så, avsaknad av natur gör oss med andra ord mer sårbara för yttre påfrestningar såsom stress och dåliga bakterier. Att umgås med både djur och andra människor samt att vistas i naturen stärker ökar mångfalden av våra snälla bakterier i tarmfloran. Så, ta en skogspromenad med din vän och passa på att krama ett träd!

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

White pill

Probiotika

Immunförsvar Mage och matsmältning
Pill

Immunkomplex

Immunförsvar
White pill

Magnesium

Stress Sömn Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz