E Vitamin

Allmänt om E-Vitamin

Vitamin E är ett samlingsnamn för åtta naturliga ämnen med likartad kemisk struktur och funktion i kroppen. De benämns tokoferoler och tokotrienoler, och är fettlösliga. Ordet tokoferol har sitt ursprung i grekiskans tokos, som betyder “födsel/förlossning”, och phero som betyder “att bära/frambringa”. Detta eftersom man i forskning fann att råttor inte kunde föröka sig om de inte fick vitaminet.

Varför behöver kroppen E-Vitamin?

Vitamin E fungerar först och främst som en antioxidant och bidrar som detta till att skydda cellmembranen. Detta uppnås genom att E-vitamin hindrar att fettsyrorna i cellmembranen oxiderar eller härsknar. Vävnader vars cellmembran är särskilt känsliga för oxidering är lungor, hjärna och de röda blodkropparnas cellmembran. E-vitamin används ofta i hudprodukter på grund av sin skyddande effekt på cellmembranen, och E-vitamin kan även “återvinna” vitamin C i kroppen.

Hur får jag i mig E-Vitamin från kosten?

E-vitamin finns framför allt i frön, nötter, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!