Vitaminguiden

E Vitamin


1 min lästid
E Vitamin

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om E-Vitamin

Vitamin E är ett samlingsnamn för åtta naturliga ämnen med likartad kemisk struktur och funktion i kroppen. De benämns tokoferoler och tokotrienoler, och är fettlösliga. Ordet tokoferol har sitt ursprung i grekiskans tokos, som betyder “födsel/förlossning”, och phero som betyder “att bära/frambringa”. Detta eftersom man i forskning fann att råttor inte kunde föröka sig om de inte fick vitaminet.

Varför behöver kroppen E-Vitamin?

Vitamin E fungerar först och främst som en antioxidant och bidrar som detta till att skydda cellmembranen. Detta uppnås genom att E-vitamin hindrar att fettsyrorna i cellmembranen oxiderar eller härsknar. Vävnader vars cellmembran är särskilt känsliga för oxidering är lungor, hjärna och de röda blodkropparnas cellmembran. E-vitamin används ofta i hudprodukter på grund av sin skyddande effekt på cellmembranen, och E-vitamin kan även “återvinna” vitamin C i kroppen.

Hur får jag i mig E-Vitamin från kosten?

E-vitamin finns framför allt i frön, nötter, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

 

Pill

Multivitamin för gravida

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz