Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizAllmänt om E-Vitamin
Vitamin E är ett samlingsnamn för åtta naturliga ämnen med likartad kemisk struktur och funktion i kroppen. De benämns tokoferoler och tokotrienoler, och är fettlösliga. Ordet tokoferol har sitt ursprung i grekiskans tokos, som betyder “födsel/förlossning”, och phero som betyder “att bära/frambringa”. Detta eftersom man i forskning fann att råttor inte kunde föröka sig om de inte fick vitaminet.
Varför behöver kroppen E-Vitamin?
Vitamin E fungerar först och främst som en antioxidant och bidrar som detta till att skydda cellmembranen. Detta uppnås genom att E-vitamin hindrar att fettsyrorna i cellmembranen oxiderar eller härsknar. Vävnader vars cellmembran är särskilt känsliga för oxidering är lungor, hjärna och de röda blodkropparnas cellmembran. E-vitamin används ofta i hudprodukter på grund av sin skyddande effekt på cellmembranen, och E-vitamin kan även “återvinna” vitamin C i kroppen.
Hur får jag i mig E-Vitamin från kosten?
E-vitamin finns framför allt i frön, nötter, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.