Vitaminguiden

Dong Quai


5 min lästid
Dong Quai

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vad är Dong Quai?

Dong Quai är en kinesisk läkeväxt och tillhör faktiskt samma växtfamilj som persilja, selleri och morot. I mer än 2000 år har kvinnor använt Dong Quai för att reglera mens och lindra PMS. Och det är fytokemikalier i Dong Quai som ger den dess egenskaper. 

Vad är fytokemikalier?

Alla växter innehåller växtkemikalier. Allt i din omgivning är egentligen ett resultat av fysik och kemi. Det är lite svindlande att tänka så, jag vet. Men det är ganska häftigt också.  Så i alla växter finns kemiska ämnen. Det finns till exempel vitaminer och mineraler, som är näringsämnen. Men det finns också andra ämnen, som inte är klassade som näringsämnen, som har en påverkan på vår biokemi. De är de här ämnena som kallas för fytokemikalier. Fytokemikalier finns i stor mängd i bland annat bär, frukt, grönsaker och örter. I växter fungerar fytokemikalierna ofta som ett skydd för växten.

Du vet säkert också att man pratar om naturen och regnskogen1 som naturens eget apotek och att många av de moderna medicinerna har sitt ursprung i ämnen från naturen, från fytokemikalier.

Innan den moderna medicinen såg dagens ljus var utbredningen och användningen av örter och växter stor. Gemene man hade också mycket större kunskap än vad vi har idag om olika växters effekt och användningsområde. Men även idag är bruket av växter för hälsofrämjande ändamål stort, framförallt utanför Sverige. I världen använder enligt WHO:s beräkningar hela 80% av befolkningen örtmedicin som sitt huvudsakliga läkemedel.  

Vad har Dong Quai för effekt?

I roten på Dong Quai finns fytokemikalier som kumarin, fytosteroler, flavonoider och polysackarider. Det är ganska komplicerade namn som vi ska titta lite närmare på. Men förutom fytokemikalier innehåller Dong Quai också vitaminer och mineraler som vitamin A, karotenoider, vitamin E, vitamin C, vitamin B12, biotin, folsyra, kalcium, magnesium, zink och kalium.

Om vi börjar med titta på fytokemikalien kumarin så har den blodförtunnande effekt. Kumarin finns även i andra växter, bland annat i kanel, lavendel och i många grässorter. Och visste du att det är kumarin som ger den speciella doften som förknippas med nyklippt och nyslaget hö?  

Nästa ämne är fytosteroler. Det är ämnen som har en kemisk struktur som liknar vårt eget kolesterol. Det hörs nästan på namnet. Och visste du att det finns rikligt med fytosteroler i pumpakärnor? Inom läkemedelsindustrin används fytosteroler för att framställa vissa läkemedel, till exempel hormoner. 

Man har forskat en hel del på fytosteroler, och studier har visat att tillskott med fytosteroler kan sänka LDL-kolesterolet. LDL-kolesterolet är det man kallar “det onda” kolesterolet, som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Kosttillskott som kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom kan i förlängningen medföra minskade kostnader och kortare vårdköer för den här typen av sjukdomar på samhällsnivå. Svindlande tanke!

Nästa grupp av fytokemikalier är flavonoider. Ordet flavonoid har du säkert hört tidigare, men inte riktigt vetat vad det är eller vad det har för effekt annat än att du vet att de är bra för dig. För det säger ju alla! Eller hur? Och visst är de bra för dig. Flavonoider har en häftig påverkan på vår kropp! De kan till exempel bidra till att minska inflammation, lindra allergi, påverka immunförsvaret positivt och hämma blodplättsansamlingar. Sådana ansamlingar kan vara ett förstadie till blodpropp. Sen fungerar flavonoider också som antioxidanter. Det betyder att de skyddar oss mot reaktiva syreföreningar som naturligt bildas i kroppen och kan orsaka skada på våra celler och vårt DNA. Ett exempel på en flavonoid är Quercetin som av många används just för att lindra allergi. Quercetin finns naturligt i till exempel äpple och lök, och flavonoider hittar du i rikliga mängder just i grönsaker, frukt och bär. Det är därför som de här livsmedlen bidrar till att hålla och friska. Och det är därför vi rekommenderar att man äter rikligt med grönsaker, frukt och bär. 

Då har vi kommit till polysackarider. Polysackarider har i forskning visat sig ha en immunförsvarsstimulerande effekt. De gör alltså vårt immunförsvar mer aktivt. 

Sen finns även fler fytokemikalier i Dong Quai, och mängden av de olika ämnena påverkar den sammantagna effekten. Tittar man på den samlade kunskapen som finns om Dong Quai framträder en bild av en växt som kan bidra till att reglera mens, lindra PMS, förstärka vår ämnesomsättning, stimulera blodcirkulation, hjälpa kroppen att hjälpa sig själv genom att verka som en adaptogen, motverka högt blodtryck och ha en kramplösande effekt.

När ska man inte ta Dong Quai?

Eftersom Dong Quai kan verka immunstimulerande och blodförtunnande bör örten inte tas om man tar mediciner för att dämpa immunförsvaret eller redan tar blodförtunnande läkemedel. Dong Quai ska inte heller tas om man är gravid, har blödningstendens eller diarré orsakad av svag matsmältning. 

 

Källor:

https://foodsupplementseurope.org/wp-content/themes/fse-theme/documents/value-of-supplementation/fse-report-phytosterol.pdf 

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel 

Mc Mullen,  M. (2006) Örtmedicin - naturens läkande kraft. 

Francesco, C. et al. (2003), Phytotheray: A quick reference to Herbal Medicine. 

www.therapeuticresearch.com



Dong Quai med fytonäringsämnen för kvinnohälsa

Dong Quai ört

PMS och klimakteriebesvär Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz