D Vitamin

 

Allmänt om D-Vitamin

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och kan lagras i kroppen. 

 

Varför behöver kroppen D-Vitamin?


I kroppen reglerar vitamin D upptag och användning av kalcium och fosfor, som är viktigt för ett starkt skelett och friska tänder och verkar ha bättre effekt om det kombineras med vitamin K. Magnesium, zink och kalcium är också viktiga för skeletthälsan.

Vitamin D är viktigt för immunförsvarets normala funktion och bidrar till att immunförsvarets celler kan utvecklas. Vitamin D är också viktigt för musklerna och brist på vitamin D visar sig som muskelsvaghet och muskelsmärta. Vitamin D kan även bidra till ett normalt blodtryck och har en roll i utsöndring av insulin. 

 

 

Hur får jag i mig D-Vitamin från kosten?


Vi får i oss vitamin D via maten vi äter. Den bästa källan till vitamin D är fiskleverolja, men då den innehåller även vitamin A behöver man ha lite koll på hur stora mängder man får i sig. Fet fisk, makrill, tonfisk, sardiner och sill samt feta mejeriprodukter och ägg är också bra källor till vitamin D. Det innebär att veganer/vegetarianer kan ha lite svårare att få i sig tillräckligt med vitamin D via kosten om den inte är berikad. Vitaminet kan också bildas i huden med hjälp av solens UVB strålar (från omkring juni till augusti i Sverige). Vitaminet som bildas i huden är inte den aktiva formen av vitamin D utan det behöver först omvandlas i lever och njurar till den aktiva formen. 

 

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!