Vitaminguiden

D-Mannose


2 min lästid
D-Mannose

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vad är D-mannose?

Visst är det ett spännande namn, och man undrar lite vad det egentligen är. D-Mannose är faktiskt en form av socker. Allt i vår värld är kemi, och just D-Mannose har en struktur som gör att den tillhör en grupp ämnen som kallas enkla sockerarter, precis som glukos, som är det vi kallar blodsocker. Men det finns inte lika mycket D-Mannose som glukos i blodet, och det påverkar heller inte vårt blodsocker. 

Varför använder man D-Mannose?

Sedan långt tillbaka har D-Mannose använts mot urinvägsinfektion med bra effekt! Du har kanske hört att tranbärsjuice är bra att dricka när man har urinvägsinfektion, eller om man vill förebygga just urinvägsinfektion? Då blir du nog inte heller förvånad över att höra att D-Mannose är den aktiva ingrediensen i just Tranbär. 


Hur fungerar det med D-Mannose?

Majoriteten av den D-Mannose som finns i blodet kommer till slut till urinblåsan och våra urinvägar. Väl där har man i forskningen sett att D-Mannose motverkar att bakterier kan fästa i cellväggarna i urinblåsa och urinvägar och föröka sig. Detta sker genom att D-Mannos e kopplar ihop sig med bakterierna. Man kissar alltså ut bakterierna istället. Det som är extra positivt är att D-Mannose inte skadar våra goda bakterier i tarmfloran som antibiotika gör. Och har vi många goda bakterier blir det svårare för de skadliga bakterierna att växa till i tarmfloran och sedan förflytta sig i kroppen till urinblåsan.

Var finns D-Mannose i kosten?

D-Mannose finns naturligt i större mängd i tranbär, men även i mindre mängd i frukt. 

 

Referenser

Domenici L, Monti M, Bracchi C, Giorgini M, Colagiovanni V, Muzii L, Benedetti Panici P. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Jul;20(13):2920-5. PMID: 27424995.
Bojana Kranjčec, Dino Papeš & Silvio Altarac, D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial, World Journal of Urology 79–84 (2014)

Koradia P, Kapadia S, Trivedi Y, Chanchu G, Harper A. Probiotic and cranberry supplementation for preventing recurrent uncomplicated urinary tract infections in premenopausal women: a controlled pilot study. 2019; Volume 17, 2019 – Issue 9.

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz