Forskning

Cordyceps


2 min lästid
Cordyceps

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Cordyceps

Du har säkert hört talas om den nya serien “The last of us” på HBO. Om inte, så kommer du snart att göra det. Det är serien alla pratar om just nu, och handlingen kommer ursprungligen från ett TV-spel. The last of us handlar om hur en svampparasit gör människor till zombieliknande varelser och kastar in mänskligheten i en apokalyps som överlevarna försöker anpassa sig till. Då kanske du blir överraskad av att höra att Cordyceps är en eftersökt ingrediens inom kinesisk medicin? 

Vad är Cordyceps?

Cordyceps är en svamp som man hittar i bergsområden i Kina, och den är faktiskt en parasit. Men den lever bara på larver. Tillgången på vild Cordyceps är mycket begränsad och produkter som används i kosttillskott har tillverkats på konstgjord väg från Cordyceps. Även om man i handeln pratar om Cordyceps som en svamp är det bara mycel och inte själva svampen som används i tillskott. 

Nu undrar du säkert vad mycel är, och vi ska kort förklara det. Men vi får börja från början och förklara att svampars celler växer i långa trådar som kallas svamptrådar eller hyfer. Om när många svamptrådar tillsammans bildar nätverk av trådar i naturen, som man kan se i till exempel marken, eller i ved, då har de bildat mycel. 


Vad gör Cordyceps?

Cordyceps innehåller flera aktiva ämnen och preliminära resultat från forskning visar att Cordyceps både kan öka och minska aktiviteten i immunförsvaret, och det är ofta på det sättet som Cordyceps används, som en immunförsvarsmodulator. I forskning ser man också preliminära bevis på att Cordyceps kan hämma blodplättsansamlingar och hämma att blodproppar bildas. Det finns också studier som tyder på att Cordyceps kan öka bildandet av kroppsegna inflammationsdämpande ämnen och även stabilisera blodsockret. 


Källor: 

www.skogssverige.se

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8850325/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8130781/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1831743/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1831743/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1597083/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2208437/

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz