C Vitamin

Allmänt om C-Vitamin


Människan är ett av få däggdjur som inte kan tillverka eget C-vitamin. Det är också ett vattenlösligt vitamin som inte lagras i kroppen. Därför behöver vi få i oss tillräckligt med vitamin C dagligen.

Vitamin C är också känt under namnet askorbinsyra. Askorbinsyra kommer från latinets “a scorbotus”, som betyder utan skörbjugg. Långt tillbaka i tiden var det vanligt att sjömän dog i skörbjugg pga C-vitaminbrist under långa seglatser. Men i slutet av 1700-talet upptäckte man att saften från lime skyddade mot skörbjugg. 

1937 tilldelades två forskare (Szent-Györgyi och Haworth) nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin forskning om vitamin C.

 

Varför behöver kroppen C-Vitamin?

 

Precis som många andra vitaminer behövs vitamin C för en mängd funktioner i kroppen. Kroppen använder C-vitamin för att bilda kollagen. Kollagen används för att bilda fascia och bindväv, reparera brosk, hud, benvävnad, tänder, senor, ligament och blodkärl. Utan C-vitamin försvagas vävnaderna i kroppen eftersom kollagenet då bryts ner.

C-vitamin behövs också för att kunna bilda signalämnen (tex serotonin) och hormonet noradrenalin, som är viktigt för att motverka depression. C-vitamin är också viktigt för nervsystemet, för energiomsättningen och för immunförsvaret, eftersom C-vitamin aktiverar de vita blodkropparna. Sen bidrar det till bättre upptag av järn, och C-vitamin är också ett fantastiskt skydd mot fria radikaler, då det är en kraftfull antioxidant.

 

Hur får jag i mig C-Vitamin från kosten?

 

C-vitamin hittar du i de flesta grönsaker, bär och frukter. Extra högt innehåll av vitamin C har nypon, sparris, jordgubbar, svarta vinbär, persilja, paprika, broccoli, brysselkål, kiwi, grönkål, blomkål, kålrot och citrusfrukter. Tänkt dig en grön smoothie på grönkål, jordgubbar och svarta vinbär - en supergod C-vitaminbomb!

Det du kanske inte visste var att halten C-vitamin minskar snabbt efter att frukten plockats.

För att bibehålla halten C-vitamin i maten ska du undvika att hålla mat varm länge eller upprepade gånger värma upp mat. När man gör så minskar mängden C-vitamin i maten eftersom det är värmekänsligt. Ljus och luft gör också att vitaminet förlorar i styrka.

Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!

 

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!