Ta första steget mot mer välmående
Gör hälsoquizAllmänt om C-Vitamin
Människan är ett av få däggdjur som inte kan tillverka eget C-vitamin. Det är också ett vattenlösligt vitamin som inte lagras i kroppen. Därför behöver vi få i oss tillräckligt med vitamin C dagligen.
Vitamin C är också känt under namnet askorbinsyra. Askorbinsyra kommer från latinets “a scorbotus”, som betyder utan skörbjugg. Långt tillbaka i tiden var det vanligt att sjömän dog i skörbjugg pga C-vitaminbrist under långa seglatser. Men i slutet av 1700-talet upptäckte man att saften från lime skyddade mot skörbjugg.
1937 tilldelades två forskare (Szent-Györgyi och Haworth) nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin forskning om vitamin C.
Varför behöver kroppen C-Vitamin?
Precis som många andra vitaminer behövs vitamin C för en mängd funktioner i kroppen. Kroppen använder C-vitamin för att bilda kollagen. Kollagen används för att bilda fascia och bindväv, reparera brosk, hud, benvävnad, tänder, senor, ligament och blodkärl. Utan C-vitamin försvagas vävnaderna i kroppen eftersom kollagenet då bryts ner.
C-vitamin behövs också för att kunna bilda signalämnen (tex serotonin) och hormonet noradrenalin, som är viktigt för att motverka depression. C-vitamin är också viktigt för nervsystemet, för energiomsättningen och för immunförsvaret, eftersom C-vitamin aktiverar de vita blodkropparna. Sen bidrar det till bättre upptag av järn, och C-vitamin är också ett fantastiskt skydd mot fria radikaler, då det är en kraftfull antioxidant.
Hur får jag i mig C-Vitamin från kosten?
C-vitamin hittar du i de flesta grönsaker, bär och frukter. Extra högt innehåll av vitamin C har nypon, sparris, jordgubbar, svarta vinbär, persilja, paprika, broccoli, brysselkål, kiwi, grönkål, blomkål, kålrot och citrusfrukter. Tänkt dig en grön smoothie på grönkål, jordgubbar och svarta vinbär - en supergod C-vitaminbomb!
Det du kanske inte visste var att halten C-vitamin minskar snabbt efter att frukten plockats.
För att bibehålla halten C-vitamin i maten ska du undvika att hålla mat varm länge eller upprepade gånger värma upp mat. När man gör så minskar mängden C-vitamin i maten eftersom det är värmekänsligt. Ljus och luft gör också att vitaminet förlorar i styrka.
Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfri hälsoanlys idag!