Brist på järn påverkar din nagelhälsa


5 min lästid
Brist på järn påverkar din nagelhälsa

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Järnbrist och naglar - Vi hjälper dig med din nagelhälsa

Järn är ett mineralämne som ingår i hemoglobin, ett protein som transporterar syre i dina röda blodkroppar. Därför finns det naturligt i våra kroppar och en vuxen person har i genomsnitt fyra gram järn i sig. Järnbrist uppkommer när du får i dig för lite järn, har svårigheter med absorbering, eller förlorar blod. Detta kan påverka dig på flera sätt. I den här texten kommer vi att titta närmare på kopplingen mellan järnbrist och dina naglar. 

 

I den här texten får du lära dig mer om:

  • Hur järnbrist påverkar dina naglar
  • Orsaker till järnbrist och symtom på järnbrist
  • Kost och kosttillskott för att undvika järnbrist

Brist på järn påverkar din nagelhälsa

Det rekommenderade dagliga intaget av järn varierar beroende på om du är man eller kvinna och hur gammal du är, från 7 milligram för småbarn upp till 26 milligram för gravida. Om du lider av järnbrist påverkar det din kropp och din hälsa på flera sätt, bland annat dina naglar.

När du inte får i dig tillräckligt med järn så kan kan du få bleka naglar, eftersom järn hjälper hemoglobinet att ge dina naglar dess karakteristiska, rosa färg. Du kan också upptäcka sprickor och räfflor på naglarna, som blivit svaga på grund av bristen på järn. Dessutom riskerar dina naglar att få ränder om du lider av järnbrist.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tecken inte uteslutande tyder på järnbrist; de kan också uppstå av andra anledningar, speciellt om man vet att man får i sig tillräckligt med järn.

Du kan scrolla igenom hela vårt utbud för hud, hår och naglar här

 

Vanliga orsaker till järnbrist

Järnbrist kan uppstå av flera anledningar. Rikliga blödningar under menstruationen är en vanlig orsak, liksom andra typer av blödningar, som återkommande näsblod. Graviditet ökar kroppens järnbehov med cirka 100%, eftersom järn är viktigt för fostrets utveckling samt bildandet av moderkakan. Detta kan därför leda till brist om inte intaget ökar. Bloddonation kan också temporärt minska järnnivåerna.

Vissa sjukdomar och medicinska tillstånd kan påverka kroppens förmåga att absorbera eller behålla järn. Dessutom kan en järnfattig kost bidra till brist, särskilt om den inte innehåller tillräckligt med kött, gröna bladgrönsaker eller andra järnrika livsmedel.

Järnbrist är relativt ovanligt hos vuxna människor i västvärlden, tack vare att vi har tillgång till näringsrik och nyttig mat. Däremot riskerar gravida och de som blöder mycket av andra skäl (till exempel sjukdomar) att drabbas av järnbrist.

 

Symptom på järnbrist

Järnbrist kan ge upphov till en rad symptom som påverkar det dagliga livet. Trötthet och orkeslöshet är bland de vanligaste symptomen, ofta kombinerat med huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Vissa personer kan dessutom uppleva öronsus eller yrsel, och i mer allvarliga fall kan hjärtklappning och andfåddhet förekomma.

Utöver bleka, spruckna, randiga och räfflade naglar som nämndes tidigare, kan naglarnas struktur ytterligare förändras och i vissa fall bli platta eller skedformade. Järnbrist kan också leda till att huden  blir blekare, även  bleka läppar och tunga. 

 

Hur brist på järn påverkar nagelhälsa

Järnbrist kan ha en betydande inverkan på naglarnas hälsa. Utöver att orsaka blekhet, kan naglarna bli tunna och platta, ibland till den grad att de utvecklar en skedliknande form. Denna förändring i formen kan göra naglarna mer benägna att spricka.

Dessutom kan räfflor och ränder uppstå, vilket inte bara påverkar naglarnas utseende utan även deras styrka. Dessa symptom indikerar ofta att kroppen inte får tillräckligt med järn, vilket är avgörande för att upprätthålla starka och friska naglar.


Lösning på järnbrist

För att hantera järnbrist finns det främst två alternativ: att öka intaget av järnrika livsmedel eller att ta järntillskott. Järnrika livsmedel inkluderar främst rött kött, men även gröna bladgrönsaker och baljväxter. Utifrån detta kan det vara särskilt fördelaktigt för vegetarianer och veganer att komplementera med järntillskott då det är svårare att få tillräckligt med järn från kosten.

Om du föredrar att ta kosttillskott, erbjuder vi ett högkvalitativt kosttillskott med lättupptagligt järnbisglycinat , B12 och folat, som är skonsamt för magen. För bästa synergi innehåller tillskottet dessutom brännässla, samt C-vitamin som ökar järnets upptagningsförmåga. 


Tips! Om du vet med dig att din upptagningsförmåga inte är optimal, kan det vara värt att kombinera järntillskottet med ett matsmältningsenzym som underlättar för kroppen att tillgodogöra sig järntillskottet.

Wellons järntillskott bidrar till immunförsvarets normala funktion och till att minska trötthet och utmattning. Dessutom bidrar järnet till normal syretransport i kroppen,  normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin.

Vi vill poängtera att för mycket järn i kroppen kan vara giftigt, därför bör du alltid vara säker på att du behöver järn om du vill börja äta kosttillskott. Om du är osäker, kontakta din vårdcentral.

Med Wellons prenumeration på vitaminer, och tack vare vår app och vårt vitamin-test, ser vi till att du minskar riskerna att lida av järnbrist. Istället får du vitaminer och mineraler av högsta kvalitet som är anpassade för ditt liv och din biokemi.

Varje månad får du nya vitaminer, baserat på hur du mår just då. Minska risken för vitamin- och näringsbrister och stärk din hälsa tillsammans med oss och våra näringsexperter.

Källa: Livsmedelsverket och Wellons näringsexperter


https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24459-ridges-in-nails

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8358243/

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz