Biotin

Allmänt om biotin

Biotin tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer. I maten vi äter är det bundet till protein, så för att få tillgång till biotin behöver matsmältningen fungera så att vi kan bryta ner protein. Sedan tas biotinet upp via tunntarmen och lagras i levern. En majoritet av bakterierna i tunn- och tjocktarmen kan bidra biotin. Men om biotinet blir tillgängligt och kan tas upp meningsfulla mängder är oklart. 

Rå äggvita innehåller ett ämne som blockerar upptaget av biotin. Så om man äter mycket råa ägg finns en risk för brist. 


Varför behöver kroppen biotin?

I kroppen bidrar biotin till att vi kan använda kolhydrater, protein och fett och behövs därför för vår energiproduktion. Biotin behövs också för att våra slemhinnor ska må bra, att huden ska vara frisk och naglarna starka. Ännu viktigare är att biotin behövs för att foster ska utvecklas under graviditeten, att cellerna ska kunna skicka signaler, för att kroppen ska kunna tillverka insulin och i levern bilda glukos. Hur får jag i mig Biotin via kosten?

Biotin finns i de flesta livsmedlen, men i större mängder i inälvsmat som t ex lever. Biotin finns det också rikligt av i äggula, fisk, kött, nötter, frön och en del grönsaker, t ex sötpotatis.  

Vill du ha hjälp att hitta rätt tillskott för dina behov, gör vår kostnadsfria hälsoanalys idag!

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!