Våra fem i topp för en mage i balans kan sammanfattas i vila, rörelse, att tugga maten, goda bakterier och ev varierad kost i regnbågens alla färger.

High five för magen

Fem-i-topp för en mage i balans kan sammanfattas i vila, rörelse, tugga maten, goda bakterier och en färggrann kost av frukt och grön. 

1. TUGGA MATEN 

Tugga maten många gånger - helst hela 30 gånger - tills det bildas en söt smak. Först då kommer salivproduktionen igång ordentligt och kan sända en signal till magen om att börja utsöndra magsyra och andra ämnen som ska bryta ner maten. Maten börjar med andra ord brytas ner i munnen och inte i magsäcken så för att få en god matspjälkning längs hela mag-tarmkanalen så är tuggning A och O.


2. MINSKA INFLAMMATION

Ät dig proppmätt på näringstät mat som stödjer din kropp och som inte stjäl energi och skapar sjukdom. Vad är då anti-inflammatoriskt? Jo, raka motsatsen till “beige” eller ”vit mat” som vi ofta kallar det; socker, mjöl, pasta, ris, nudlar mm. Att äta en färggrann kost av frukt och grönt innebär att du får i dig en full palett av antioxidanter som motverkar cellnedbrytning och för tidig celldöd i kroppen. Tallriken ska se ut som en regnbåge. Picture it!

3. PREBIOTIKA

Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara och passerar matsmältningssystemet utan att brytas ner ända tills de kommer till tjocktarmen. Här lever de flesta av våra tarmbakterier vilka livnär sig på just dessa fibrer. Med andra ord; prebiotika är mat för probiotika. Prebiotika finns i råa grönsaker, syrade grönsaker, kombucha, kefir mm, men du behöver inte brygga egen kombucha för att få i dig fullt med prebiotika. Ät minst 500 gram men gärna upp till 1000 gram varje dag från växtriket av varierad art. Extra bra är fibrer från pektin (grön omogen banan, äpple, plommon, blåbär) inulin (jordärtskocka, sparris, lök), resistent stärkelse (grön omogen banan, råa rotfrukter, baljväxter och fröer) och betaglukan (havre, shiitake svamp, korn).


4. MOTIONERA 

Gå, spring, yoga, spela tennis, fotboll, padel eller paddla kajak. 30 minuters rörelse om dagen är grundläggande för hela kroppen och även vår matsmältning. Vi behöver aktiv rörelse och lugn vila för optimal tarmperistaltik, d.v.s tarmrörelser. Tarmrörelserna behövs för att bearbeta maginnehållet och fördela det över epitelcellerna för maximerat näringsupptag. Den som har varit förstoppad vet att motion och magmassage ofta rekommenderas för att få igång magen. 


5. DJUPANDNING & MEDITATION

Sist men inte minst, utan snarare allra viktigast - öva djupandning i vardagen. Djupandning stimulerar den del av nervsystemet som signalerar lugn och ro och det är dessa impulser som behövs för att matsmältningens funktioner ska fungera väl. Stress är döden för våra goda tarmbakterier medan djupandning stimulerar dem  att arbeta på ett bra sätt. 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!