Tarmens OS-uppställning

Tarmens OS-uppställning

1936 utropade Sven Jerring det klassiska referatet i Radiosporten; ”Japaner, Japaner, Japaner”! 85 år senare ropar vi ”Bakterier, Bakterier, Bakterier”! och hoppas att dessa älskvärda lagspelare ska bli legender i historieskrivningen om den goda hälsan från och med nu.

Det låter som en sci-fi film men sanningen är att vi har fler bakterier än celler i kroppen, att det finns hela 1 kg bakterier i tarmsystemet och att dessa bakterier kommunicerar med och sänder order till vår hjärna. Eftersom våra goda bakterier har en avgörande roll för kommunikationen med vår hjärna och våra signalsubstanser som är avgörande för vårt psykiska mående så gäller det att dessa kompisar skickar rätt order till kontrollrummet, eller hur?

Probiotika kan du tillsätta via kapslar med olika bakteriestammar. Det finns många olika märken och stammar att välja emellan. Eftersom våra goda tarmbakterier ofta blir störda vid en antibiotikakur är det en god idé att tillsätta probiotika efter avslutad medicinering. Det är dock viktigt att inte ta probiotika samtidigt som du tar antibiotika då de kan försämra effekten utav varandra, så om du behöver antibiotika så tar du föreskriven kur av läkare först och stöttar sedan upp tarmfloran med goda bakterier. 

 

Bakterier, bakterier, bakterier - legender i en tarm som kan slå alla rekord i att fungera väl!

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!