Vitaminguiden

Astaxanthin


2 min lästid
Astaxanthin

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Vad är Astaxanthin?
Bra fråga, det är vad som kallas en karotenoid. Det här är en stor grupp olika ämnen som finns i naturen och den delas in i undergrupperna karotener och xantofyll. Astaxanthin tillhör gruppen xantofyll. Just Astaxanthin är unik i hur den ser ut kemiskt, och det gör den till en kraftfull antioxidant. Det är också därför den har väckt intresse och används som kosttillskott. 

 

Vad gör Astaxanthin?
Eftersom astaxanthin är en antioxidant kan den bekämpa oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress uppstår när det finns en obalans mellan skadliga ämnen, som till exempel fria radikaler, och kroppens förmåga att neutralisera dem. Fria radikaler kan skada celler och vårt DNA, och har i sin tur ett samband med åldrande och olika hälsoproblem. 

En annan sak som är unik med just Astaxanthin är att den, på grund av hur den ser ut kemiskt, kan fästa sig i det membran som omger cellerna och där skydda cellerna mot oxidativ stress. 

 

Vad säger forskningen om Astaxanthin?
Utöver att det är en antioxidant, visar studier att Astaxanthin bland annat kan minska inflammation, förbättra hjärt-kärlhälsa och stödja ögonhälsan. Forskning pågår fortfarande för att förstå de här effekterna på ett bättre sätt och hur astaxanthin kan användas förebyggande eller för att uppnå olika hälsomål.

Var finns Astaxanthin?
Astaxanthin finns naturligt i fisk och skaldjur som lax, hummer, räkor, krabbor och forell. Astaxanthin finns också i mikroalgen Haemaococcus pluvialis, som bildar astaxanthin när den är stressad. Det är ofta algen som återfinns i kosttillskott med Astaxanthin. 


Källor:
[1] Ambati RR, Phang SM, Ravi S, Aswathanarayana RG. Astaxanthin: sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications – a review. Mar Drugs. 2014 Jan 7;12(1):128-52.


[2] Baolan Ma, Jialin Lu, Tong Kang, Ming Zhu, Ke Xiong, Jinyu Wang, Astaxanthin supplementation mildly reduced oxidative stress and inflammation biomarkers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Nutrition Research, Volume 99, March 2022, Pages 40-50
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531721000725?via%3Dihub
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz