Kost & näring

Är det dags för en detox?


5 min lästid
Är det dags för en detox?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Är det dags för en detox?

Vill du ge dig själv och din kropp en storstädning?

Att rena kroppen från insidan genom en detox är ett bra sätt för att låta kroppen stressa ned och renas från slaggprodukter som man har samlat på sig.

Varför ska man göra en detox?

Kroppen avlägsnar gamla slaggprodukter dagligen med hjälp av bland annat lever, njurarna, lungorna, lymfsystemet, tarmen och huden. Vad du äter, hur mycket du rör på dig, hur mycket du sover och stressar är faktorer som påverkar ditt välmående. Även kemikalier och luftföroreningar som vi dagligen utsätts för i bland annat luften vi andas, hygienprodukterna vi använder , maten vi äter och kläderna vi har på oss är en belastning för våra kroppar. Helt enkelt vår livsstil och miljö påverkar vår hälsa. Genom en detox så kan vi ge kroppen en möjlighet till återhämtning  och stötta  kroppen att rensa ut gifter och slaggprodukter.

Tid för detox

Tänk på att välja rätt tillfälle för att börja en detox. Se till att du har det lugnt runt dig. Det kan till exempel vara bra att börja din utrensning inför en helg  då du är ledig, och det finns tid för vila och sömn de första dagarna. Tänk också på att inte börja din detox  när du är i en period av stress, utan välj att starta när du känner att du är i balans.  Vila och sömn ger kroppen en chans att återhämta och reparera sig själv. Varför inte ta dig tid  att varva ner genom massage och  meditation, då renar du inte bara kroppen utan även sinnet. En detoxkur kan göras allt från en vecka till fyra veckor, allt beror på vilket mål du har och bör utformas utifrån just din livssituation och livsstil.

Förbered och rensa

Innan du börjar din detox är det en bra idé att veckan innan börja vänja kroppen. Det gör du genom att trappa ner på mängden mat och även införa mer av det du kommer att äta under din detox och lägg till mer frukt och grönt. Trappa också ner på kaffet så vänjer du kroppen långsamt inför när du ska starta detoxen.  Under de första dagarna av detoxen är det vanligt att få symptom såsom huvudvärk, trötthet eller muskelvärk, men det brukar gå över efter de första 3- 4 dagarna.

Att förbereda hemma innan du startar din detox är också en god ide. Rensa bort allt som kan locka, kanske är det kakor, sötsaker, läsk, snacks osv. Plocka bort vitt socker, alkohol, rött kött, spannmåls- och mejeriprodukter. Fyll istället på med lättsmält och näringsrik mat så som  gröna grönsaker, bär, frukt, baljväxter, rotfrukter, nötter och frön. Alltså en kost som är rik på antioxidanter, basbildande och fiberrik.

Ät tillräckligt med fibrer

Mycket fiber är bra att äta i samband med en detox och kan hjälpa dig att hålla magen i trim. Du kan öka ditt fiberintag genom att lägga till Psylliumfröskal, som är mycket fiberrikt, och stöder mag- och tarmfunktionen. Psylliumfröskal kan enkelt  blandas ner i en smoothie.

Drick rikligt med vatten och undvik kaffet

Det  är viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska. Se till att du dricker två liter vatten utspritt under dagen. Börja gärna varje dag  med ett stort glas vatten, och varför inte pressa i lite citron eller tillsätt några gurkskivor?                                                                                                                                                       Välj bort kaffet och drick istället grönt te och  örtte,  till exempel maskros te och ingefärs te. Det finns många örter att stötta kroppen med vid en detox, bland annat gurkmeja, ingefära, maskros och pepparmynta.  Något att tänka på är att om du slutar med kaffe för snabbt så  kan det leda till att du får huvudvärk och abstinensbesvär, så trappa ner ditt intag av kaffe innan detoxkuren, så underlättar du för kroppen.

Planera dina måltider

Ett annat tips är att planera dina måltider noga, så slipper du trilla dit när hungern eller suget kickar in. Det gynnar din matsmältning och blodsockerbalansen att äta små måltider ofta istället för ett fåtal stora per dag. Till mellanmål kan du till exempel ta en grön drink eller en smoothie.

Motion och rörelse

Att motion och rörelse är bra för kroppen, det vet vi nog alla, och självklart kan du motionera under din detox. Men satsa på en lugnare ansträngning då högintensiv träning kan bli en för stor påfrestning för kroppen under denna period. Rörelse är bra för att hålla igång kroppen och speciellt för att hålla igång mag- och tarmsystemet. Varför inte gå en promenad i skogen, yoga eller simma och sedan avsluta med en bastu?  Glöm inte att ta dig tid för återhämtning, fokusera på det som får både din kropp och ditt sinne att må bra.

Yellow pill

Ingefära

Leder och skelett Immunförsvar Mage och matsmältning
Brown pill

Maskrosextrakt

Immunförsvar Mage och matsmältning
Yellow grainy powder

Detox - Gut Cleanse

Mage och matsmältning Vikthantering
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz