Forskning

Är blåbär superfood?


4 min lästid
Är blåbär superfood?

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Är blåbär superfood?

Ja, blåbär anses vara en superfood eftersom det älskade bäret har visat sig ha många hälsofördelar. Hälsofördelarna kommer av att det innehåller flera olika växtämnen som organiska syror, till exempel citronsyra, äppelsyra och pektin, garvämnen, och antocyanglykosider för att nämna några. De här växtämnen är de som bidrar till några av de positiva effekter som blåbär kan ha på hälsan:

 

Antioxidanter: Blåbär är mycket rikt på antioxidanter, särskilt anthocyaniner, som ger också dem den blåvioletta färgen. Antioxidanter hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler i kroppen och kan därmed minska risken för oxidativ stress och inflammation. När den oxidativa stressen hålls i schack kan det i sin tur minska risken för kroniska sjukdomar. 

 

Hjärnhälsa: Den forskning som finns visar också att blåbär kan vara bra för hjärnan. Antioxidanterna i blåbär kan ha skyddande effekter på hjärnceller och förbättra kognitiva funktioner, inklusive minne och inlärning. Det har även visats att regelbunden konsumtion av blåbär kan minska risken för åldersrelaterad minnesförsämring.

 

Synen: Antioxidanterna lutein och zeaxantin i blåbär kan vara fördelaktiga för ögonhälsan genom att minska risken för åldersrelaterad makuladegeneration och katarakt.

 

Inflammationshämmande: Blåbär har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska kronisk inflammation i kroppen. Detta kan vara viktigt för att förebygga och hantera olika hälsoproblem.

 

Hjärt-kärlhälsa: Anthocyaniner effekt på blodcirkulationen innefattar att de kan ha en motverkande effekt på blodplättarnas klibbighet, vilket i sin tur bidrar till   bättre cirkulation.

 

Immunförsvaret: Vitaminer och antioxidanter som finns i blåbär, till exempel vitamin C och E men även växtämnena resveratrol, quercetin, lutein, zeaxantin är viktiga av flera anledningar. Dels motverkar de oxidativ stress i kroppen, men vitamin C är också viktigt för att immunförsvaret ska kunna fungera normalt. 

 

Diabeteshantering: Vissa studier har visat att blåbär kan påverka blodsockernivåerna positivt och därför vara fördelaktigt för personer med diabetes.

 

Men, som alltid är det viktigt att komma ihåg att effekterna av blåbär inte är en ensamstående lösning för hälsa eller en ersättning för en hälsosam livsstil. Hälsa är alltid ett helhetskoncept som innefattar en balanserad kost, tillräckligt med sömn, stresshantering, fysisk träning och hälsosamma relationer till exempel. Men att  inkludera blåbär i kosten, tillsammans med andra frukter, bär och grönsaker, eller att ta tillskott med blåbär, kan vara en del av en övergripande strategi för att främja hälsa och välbefinnande.


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850944/ 

J Agric Food Chem. Author manuscript; available in PMC 2011 Apr 14.Published in final edited form as:J Agric Food Chem. 2010 Apr 14; 58(7): 3996–4000.  doi: 10.1021/jf9029332

PMCID: PMC2850944NIHMSID: NIHMS168597PMID: 20047325

Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults

ROBERT KRIKORIAN,*† MARCELLE D SHIDLER,† TIFFANY A NASH,†# WILHELMINA KALT,‡ MELINDA R VINQVIST-TYMCHUK,‡ BARBARA SHUKITT-HALE,§ and JAMES A JOSEPH§

PM Laplaud, A. Lelubre, MJ Chapman, Antioxidant action of Vaccinium myrtillus extract on human low density lipoproteins in vitro: initial observations, Fundamental & Clinical Pharmacology, vol 11 issue 1, jan-feb 119, p 35-40

Prior R, Cao G, Martin A, and et all. Antioxidant capacity as influence by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. J Agricult Food Chem 1998;46:2686-2693.

Kamiya K, Kobashi H, Fujiwara K, Ando W, Shimizu K. Effect of fermented bilberry extract on visual outcomes in eyes with myopia: a prospective, randomized, placbo-controlled study. J Ocul Pharmacol Ther. 2013 Apr;29(3):256-9.

Karlsen, A., Paur, I., Bohn, S. K., Sakhi, A. K., Borge, G. I., Serafini, M., Erlund, I., Laake, P., Tonstad, S., and Blomhoff, R. Bilberry juice modulates plasma concentration of NF-kappaB related inflammatory markers in subjects at increased risk of CVD. Eur.J.Nutr. 2010;49(6):345-355. View abstract.

Erlund, I., Koli, R., Alfthan, G., Marniemi, J., Puukka, P., Mustonen, P., Mattila, P., and Jula, A. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr 2008;87(2):323-331. View abstract.


Erlund, I., Koli, R., Alfthan, G., Marniemi, J., Puukka, P., Mustonen, P., Mattila, P., and Jula, A. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr 2008;87(2):323-331. View abstract.

Neef H, Declercq P, and Laekeman G. Hypoglycaemic activity of selected European plants. Phytotherapy Research 1995;9:45-48.

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz