Vitaminguiden

A Vitamin


2 min lästid
A Vitamin

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om A-Vitamin

Vitamin A är en fettlösligt vitamin, vilket innebär att de tas upp i kroppen på ett annorlunda sätt jämfört med de vattenlösliga vitaminerna.

Vitamin A finns i två former; retinol och retinylester. Mer än 90 % av all vitamin A i kosten är i form av retinylester, som i tarmen bryts ner till retinol och fettsyra. Det är retinol som tas upp i tarmen och används.
Karotenoider, finns främst i växtriket, kallas för provitamin A eftersom kroppen kan omvandla vissa karotenoider till vitamin A vid behov. Betakaroten är ett exempel på karotenoid som återfinns i t ex morötter. 

Varför behöver kroppen vitamin A

Att vi får vitamin A i tillräcklig mängd är av yttersta vikt för att vår syn ska fungera (mörkerseende), för celltillväxten och cellernas förmåga att utvecklas till en specifik sorts vuxen cell (celldifferentiering), för att vi ska kunna fortplanta oss och för att vårt immunförsvar ska fungera. 

I våra ögon finns strukturer som kallas tappar och stavar. De fungerar som receptorer för ljus och färg. Tapparna fungerar främst på dagen i skarpt ljus, på kvällen är det främst stavarna som fungerar som receptorer av ljus och färg och stavarna behöver vitamin A för sin funktion. 

Hur får jag i mig vitamin A från kosten?

A-vitamin återfinns främst i inälvsmat. Störst mängd finns i lever. Matfett, ost och ägg är också bra källor till vitamin A. Grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider, alltså provitamin A, som t ex betakaroten. 

Vill du ta reda på vad din kropp behöver, gör en kostnadsfri hälsoanlys idag!

Pill

Multivitamin för gravida

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Yellow pill

Multivitamin

Mentalt välmående Immunförsvar Energi
Reddish pill

Ögonhälsa

Hår, hud och naglar
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz