Kost & näring

A-B-C-D-Z-S-sång för immunförsvaret.


3 min lästid
A-B-C-D-Z-S-sång för immunförsvaret.

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

 

Så snart vi har lärt oss A-B-C- som barn tar vi alfabetet som självklart. Men varje år påminns vi ofta om att vi kanske inte ger kroppen rätt bokstäver för att kunna sätta samman ord och skapa en viktig mening: ETT FRISKT IMMUNFÖRSVAR. Därför kommer här ett A-B-C-D-Z-S för immunförsvaret. 

 

Vitamin av A B C

Fint för ditt immunförsvar 

Tillsätt Z och sen S 

Vänta lite, en är kvar

Just det, även D så klart

Håll dig frisk - åh så smart!

 

Vitamin C

Vitamin C är en viktig antioxidant för att skydda kroppens celler. Det är också en viktig komponent för att immunförsvaret ska kunna bygga ett protein som vi känner till som antikroppar. 

 

Vitamin D

Även Vitamin D är viktigt för att din kropp ska kunna hantera virus och bakterier. Det hjälper både tarmen och hela immunförsvaret att behålla sin balans. Tidigt hävdade oberoende källor att nivåerna av Vitamin D var en avgörande faktor för hur sjuka patienter blev i covid-19. Detta avfärdades först men fick sedan stöd i forskningsrapporter. 

 

Vitamin A

Kroppens första försvar mot virus och bakterier återfinner vi på huden och i slemhinnorna. Väggarna i vår näsa, munhåla och tarm är klädd med slemhinna och därför är det viktigt att vi har ett välmående mikrobiom (bakterieflora) både i vår mag- och tarmkanal, i näsa, hals och svalg och på vår hud. Vitamin A stärker hud och slemhinnor och är därför viktig här.

 

Vitamin B

B-vitaminer stödjer bildandet av vita blodkroppar såsom ovannämnda makrofager, NK-celler och neurofiler. Dessa bildar antikroppar mot patogener som virus och bakterier och fungerar sätter stopp för spridning av sjukdom. Hos storfamiljen B-vitaminer är B6 och B12 extra fina för immunförsvaret. 

 

Zink 

Makrofager och neutrofiler behöver zink för att vara högpresterande i sin funktion att angripa, äta upp och döda bakterier och virus. Ett tillräckligt intag av zink minskar risken att du får en förkylning och om du ändå drar på dig en förkylning så förkortas sjukdomstiden. Men att överdosera under lång tid är inte att rekommendera då ett överskott på zink istället kan hämma immunförsvaret. 

 

Selen

Selen stärker din förmåga att parera bakterier och virus genom att minska virusets egen förmåga att skapa obalans och sjukdom. Selen är en mineral som många har brist på i Sverige då vi generellt sett har selenfattiga jordar. Men även för denna mineral gäller att dosera lagom då ett för högt intag kan försämra tillväxt av får och naglar samt påverka mag- och tarmkanalen.

 

Dessa är några utvalda favoriter för immunförsvaret men det är viktigt att komma ihåg att en balans mellan alla vitaminer och mineraler är viktiga för att kroppen ska vara i balans och fungera väl.

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz