Kost & näring

5 råd för mer energi i vintermörkret


3 min lästid
5 råd för mer energi i vintermörkret

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

5 råd för mer energi i vintermörkret

Även om vi passerat vintersolståndet, och nu går mot ljusare tider för var dag, kan mörkret och kylan ibland kännas riktigt tufft. Går du på någon slags autopilot och energin bara verkar sippra ur på alla möjliga vis? Här kommer 5 enkla tips som piggar upp i vardagen!

    1. Börja morgonen med varmt citronvatten. Pressa i färsk citron i ett glas med vatten som du först värmer upp exempelvis med vattenkokare, och sedan låter svalna lite grann medan du gör andra morgonbestyr. Detta har en lätt uppiggande och renande effekt som gynnar bland annat matsmältningen och immunförsvaret. Se även till att fylla på med gott om vatten under hela dagen, då det kan stötta exempelvis näringsupptag och kognitiva funktioner som koncentration och minne. Ca 1.5 liter kan vara ett bra riktmärke.


    2. Annat ljuvligt för energiflödet är att boosta lymfsystemet. Detta system har ingen egen pump likt blodcirkulationen som har hjärtat, men det går att hjälpa lymfvätskan på traven genom massage på olika vis som stöttar kroppens avgiftningsfunktioner. Kom bara ihåg att massera mot hjärtat både från armar och ben, utifrån och in, så kan du prova dig fram med olika metoder och redskap. Ett tips är att testa med torrborste som ger ett härligt pirr över hela kroppen att starta dagen med!


    3. Ta vara på ljuset. En promenad i dagsljus, även om tidsfönstret för detta numera är mycket mindre, är värt att planera in så gott det går. Detta gör susen för att känna sig piggare, men också för bättre sömn. Naturligt ljus dagtid och mörker på kvällen stöttar en balanserad dygnsrytm med jämnare energi. PS: Se även till att minimera skärmar ett par timmar innan sängdags, då detta ljus kan störa hjärnans aktivitet och bland annat motarbeta det viktiga sömnhormonet melatonin.


    4. Rörelse! Hur klyschigt det än låter så visar sig träning gång på gång vara en av de främsta medlen mot trötthet och låg energi, eftersom det bland annat frigör endorfiner som får oss att må bra. Hitta en träningsform som passar dig - det behöver inte alls vara avancerat. Kika på Youtube för hemmapass med alltifrån yoga, dans eller cirkelträning om du inte vill ta dig iväg till, eller har möjlighet att besöka, exempelvis gym, simhall eller padelbana. En kanonknep för vardagsmotion är också att börja vänja in att ta pauser under dagen. Små rörelser regelbundet gör mycket! Änglavingar och tåhävningar är exempel på enkla övningar i princip alla kan göra.


    5. Locka fram leenden, skratt och entusiasm. Vad får just dig att dra på smilbanden? Självinventera och gör sedan aktiva val som främjar glädje och energi. Gör tid för umgänge med människor som får dig att må bra, en feelgood tv-serie, dagdrömmar och listor med kittlande mål eller vad det nu innebär för dig.

 

White pill

Magnesium

Stress Sömn Energi
Orange pill

Mega B Komplex

Mentalt välmående Hår, hud och naglar Energi
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz