Forskning

Kanel, äkta vara och medicinska egenskaper genom tiderna


3 min lästid
Kanel, medicinska egenskaper

Kanel, äkta vara och medicinska egenskaper genom tiderna

Kanel får nog de flesta att tänka på nybakta kanelbullar eller som krydda på risgrynsgröten så här i juletider. Kanel är en krydda som använts i årtusenden för sin goda smak, men även som medicinalväxt. Den äldsta dokumenterade användningen är från Kina 2700 år f. Kr, och i Europa finns nedtecknat hur kanel användes för olika åkommor i Grekland från 400 f. Kr. Under medeltiden var efterfrågan på kanel stor i världen och kanel blev en värdefull handelsvara.Till Europa kom kanelen via Sidenvägen, och i Sverige omnämns kryddan för första gången under 1300-talet.


Äkta och falsk kanel

Det finns över 250 olika sorters kanel. Den vanligaste varianten i Sverige är Cassiakanel (Cinnamomum cassia) med ursprung från Sydvietnam. Det är den sort som kallas “falsk” kanel. En annan vanlig variant är Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) med ursprung i Sri Lanka. Skillnaden mellan de här två kanelsorterna är smak och innehåll av ämnet kumarin. Ceylonkanel är mildare och sötare i smaken och innehåller mycket mindre av ämnet kumarin än sin släkting. Cassiakanel har en mer brännande smak, vilket beror på att ämnet kumarin finns i stora mängder i Cassiakanel. I Sverige används idag nästan bara Cassiakanel.


Vad är kumarin?

Kumarin finns naturligt i flera olika sorters växter och halterna är speciellt höga hos just vissa arter av kanel. Doften av nyslaget hö eller nyklippt gräs är det kumarin som ger. Om det tas i för stora doser kan kumarin vara skadligt för levern. I kroppen påverkar kumarin blodets koaguleringsförmåga och motverkar till exempel bildning av blodpropp.


En tesked Cassiakanel innehåller i medeltal 5 mg kumarin. En vuxen människa rekommenderas att ha ett maximalt dagligt intag av kumarin på 7 mg, vilket motsvarar knappt 1,5 tesked Cassiakanel. Barn rekommenderas att äta maximalt mellan en tredjedels tesked upp till knappt en tesked Cassiakanel per dag.


Har kanel medicinska egenskaper?

I Ceylon- och Cassiakanel finns förutom ämnet kumarin även oljor med aktiva komponenter som till exempel cinnamaldehyd. Cinnamaldehyde har i studier visat sig ha en antibakteriell effekt då det kan förstöra bakteriers cellmembran. Forskning har även visat att Ceylonkanel kan motverka svamp som till exempel candida, och att den har antiinflammatorisk verkan.


Så fortsätt njuta av kanel, men var lite vaksam på vilken kanelsort du använder för att undvika att få i dig för stora mängder kumarin.


Källor

Rana IS, Singh A, Gwal R. In vitro study of antibacterial activity of aromatic and medicinal plants essential oils with special reference to cinnamon oil. Int J Pharm Pharm Sci 2011;3:376-80


Seenivasan Prabuseenivasan,1 Manickkam Jayakumar,1 and Savarimuthu Ignacimuthu, In vitro antibacterial activity of some plant essential oils, BMC Complement Altern Med. 2006; 6: 39


Vallianou N, Tsang C, Taghizadeh M, Davoodvandi A, Jafarnejad S. Effect of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) supplementation on serum C-reactive protein concentrations: a meta-analysis and systematic review. Complement Ther Med 2019;42:271-8


https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel


https://kurera.se/kanel-cinnamonum-verum-cinnamonum-zeylanicum-cinnamonum-aromaticum/


https://www.lifesciencesweden.se/article/view/624618/kanel_nyttigt_farligt_eller_bara_gott


Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz