Benhinneinflammation kan vara vitaminbrist

Benhinneinflammation kan vara vitaminbrist

 

Du känner säkert till benhinneinflammation? Den där otrevliga åkomman när innersidan av ens skenben börjar värka och mola. Orsakerna kan vara många, även om benhinneinflammation ofta uppstår på grund av överbelastning. Men det finns även ett samband mellan vitaminbrist och benhinneinflammation, och det ska du få lära dig mer om nu.

Här kommer du att få lära dig mer om:

  • Samband mellan vitaminbrist och benhinneinflammation
  • Vad är och hur uppstår vitaminbrist?
  • Vad är benhinneinflammation?
  • Vilka vitaminer är bra för be / benhälsan?
  • Kost som är bra för benen
  • Kosttillskott, vitaminbrist och benhinneinflammation

 

Det finns ett (indirekt) samband mellan benhinneinflammation och vitaminbrist, även om benhinneinflammation primärt är en överbelastningsskada. Vitaminbrister kan dock påverka kroppens förmåga att återhämta sig och underhålla hälsosamma ben och muskler, vilket kan öka risken för, eller svårighetsgraden av, benhinneinflammation.

 

Vad är och hur uppstår vitaminbrist?

Enkelt beskrivet så är vitaminbrist när din kropp inte får de vitaminer den behöver. Vitaminer behövs för att upprätthålla nödvändiga biokemiska funktioner och fysiologiska processer. 

 

Vitaminbrist kan uppstå när du inte äter tillräckligt med mat som är rik på vitaminer, eller om du har problem med att kroppen tar inte upp vitaminerna ordentligt.

Vissa sjukdomar kan göra det svårare för kroppen att använda vitaminerna. Stor alkoholkonsumtion kan också störa kroppens funktioner för att hantera vitaminer.

De vitamin- och mineralbrister som främst kopplas samman med benhinneinflammation är A-, C-, D-vitamin, kalcium, magnesium samt även K-vitamin, eftersom dessa är viktiga för skeletthälsa och muskelreparation. Även ett bra intag av protein är viktigt, samt inflammationshämmande omega 3.  

 

Vad är benhinneinflammation?

Benhinneinflammation, även känt som "medial tibial stress syndrome", är en vanlig överbelastningsskada som främst drabbar de som regelbundet deltar i aktiviteter med hög intensitet, eller som innebär mycket springande och hoppande så som dans, löpning, och/ eller de som deltar i höjd- och längdhopp.

Benhinneinflammation är ett smärtsamt tillstånd som påverkar området runt benen, särskilt längs den inre kanten, men även den främre delen av skenbenet, där muskler och bindväv fäster till benet. Om du till exempel är ny inom löpning och har fel sorts skor har du säkert upplevt den otrevliga känslan av smärta runt skenbenet.

 

Det är viktigt att pausa den aktivitet som orsakade smärtan tills du inte längre känner av den. Under denna period kan det vara bra att ägna sig åt andra former av fysisk träning som inte belastar underbenet i samma utsträckning, som att cykla eller simma. Om smärtan inte avtar inom några veckor bör du söka hjälp från en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor.

 

Symtom vid benhinneinflammation

De vanligaste symptomen på benhinneinflammation inkluderar:

  • Smärta längs den inre kanten av skenbenet
  • Smärta längs den främre delen av skenbenet
  • Svullnad i det berörda området

Smärta som framträder längs skenbenets inre kant och främre del, kan initialt upplevas enbart under fysisk aktivitet, men kan potentiellt utvecklas till att vara ständigt närvarande.

Området runt skenbenet kan även uppvisa svullnad. Vad som börjar som en vag och diffus smärtkänsla, kan med tiden bli allt mer fokuserad och intensiv om tillståndet förvärras.

 

Vilka vitaminer är bra för benen / benhälsan?

För ett starkt skelett och friska ben är följande vitaminer särskilt viktiga:

 

  • Vitamin D
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Vitamin A

 

Nu ska vi kika lite närmare på deras roll för benen och benhälsan.

 

Assistera kalcium med vitamin D

Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium samt även fosfat från kosten. Tillsammans är dessa nödvändiga för benbildning, samt att de bidrar till ett starkt och friskt skelett. Vitamin D hjälper även också till att reglera kalcium- och fosfatnivåerna i blodet.

Brist på vitamin D kan leda till benmjukning (osteomalaci hos vuxna, rakit hos barn) och ökad risk för benbrott. Naturliga källor till vitamin D är bland annat solsken, fet fisk som lax, makrill och fiskleverolja, äggula och svamp.

 

Stärk benvävnaden med vitamin K

Vitamin K hjälper till att reglera användningen av kalcium i kroppen, och därmed kalciums bindning till skelettet. Detta i sin tur minskar förlusten av kalcium i urinen, vilket är bra för metabolismen i dina ben. Vitamin K är även nödvändigt för aktivitet av osteokalcin, ett protein som är viktigt för benvävnadens styrka.

Källor till vitamin K inkluderar gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli samt vissa nötter och fermenterade livsmedel.

 

Bibehåll benmassa med vitamin C

Även om vitaminet är mer känt för sin roll i immunförsvaret, är vitamin C också viktigt för produktionen av kollagen, ett protein som är en viktig del av benstrukturen. Det bidrar till att bibehålla benmassan och främjar läkning av benbrott.

Frukter och grönsaker, särskilt citrusfrukter, bär, kiwi, röd paprika och broccoli, är utmärkta källor till vitamin C.

 

Reparera dig med vitamin A

Detta vitamin är nödvändigt för benbildning och reparation, samt har även inflammationshämmande egenskaper. Vitaminet hjälper till att främja tillväxt och utveckling av skelett, vilket är viktigt för normal benutveckling. Dock kan för mycket vitamin A vara skadligt och leda till benförlust.

Källor till vitamin A inkluderar lever, fiskoljor, mejeriprodukter, och i form av betakaroten (den inaktiv formen av A-vitamin) i röda-, oranga- samt även gröna frukter och grönsaker som morötter, sötpotatis och grönkål.

 

Kost som är bra för benen

För att stärka och underhålla ett friskt skelett är det viktigt att inkludera en rad olika livsmedel som är rika på alla de viktiga vitaminer som redan nämnts, som är bra för en frisk skeletthälsa, samt för att förebygga benhinneinflammation. Utöver dessa vitaminer är även kalcium, magnesium, fosfor, protein och omega-3-fettsyror viktiga att inkludera i kosten.

Här är några exempel på benstärkande livsmedel:

 

  • Mejeriprodukter
  • Bladgrönsaker
  • Fet fisk
  • Nötter och frön

 

Mejeriprodukter ger dig kalcium och vitamin D

Mjölk, yoghurt, och ost är rika på kalcium och ofta berikade med vitamin D, vilket är avgörande för starka ben. För dig som är vegan är grönabladgrönsaker tillsammans med svamp ett fint alternativ.

 

Bladgrönsaker ger dig vitamin K och magnesium

Grönkål, spenat och broccoli innehåller inte bara kalcium utan också vitamin K och magnesium, som stöder benhälsan.

 

Fet fisk ger dig vitamin D och omega 3

Lax och makrill ger både vitamin D och omega-3-fettsyror, som hjälper till med benstyrka och minskar inflammation.

 

Nötter och frön ger dig kalcium och magnesium

Mandlar och chiafrön är goda källor till kalcium, magnesium och även omega-3. Tillsammans bidrar de till att underhålla och stärka benstrukturen.

 

Motverka benhinneinflammation med vitaminer och kosttillskott

På Wellon tycker vi att du ska sträva efter en balanserad och näringsrik kost för att du ska må så bra som möjligt. Men det finns inte alltid tid eller engagemang för att fylla sitt behov av vitaminer genom kost, och då kan ett kosttillskott vara en bättre väg.

Missa inte alla våra produkter för leder och skelett. Vi sållar hårt bland våra vitaminer och tillskott, och endast de med högst kvalitet blir en del av Wellon. 


Med Wellons prenumeration på vitaminer, och tack vare vår app och vårt vitamin-test, ser vi till att du får vitaminer, mineraler och fettsyror av högsta kvalitet, anpassade för ditt liv och din biokemi.

Varje månad får du nya tillskott, baserat på hur du mår just då. Stärk din hälsa och minska risken för vitaminbrist och benhinneinflammation- tillsammans med våra näringsexperter.

 

Så fungerar Wellons vitamintest

Allting börjar med ett vitamintest. Du kommer att få svara på ett antal frågor om din livssituation och dina hälsomål. Vi nöjer oss inte med att veta hälften och gissa resten.

Därför ställer vi många frågor. För oss är det viktigt med kvalitet. Hälsoanalysen är kostnadsfri och frågorna tar 3–8 minuter att besvara.

 

Källor:

 

https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/calcium-nutrition-and-bone-health/ 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17467-shin-splints

https://josr-online.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13018-021-02728-4

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du mer information under FAQ. Annars kan du alltid maila eller chatta med oss direkt. Vi finns här för dig!