Kost & näring

Testosteron – för kraft, lust och energi hos mannen


3 min lästid
Testosteron – för kraft, lust och energi hos mannen

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

 

 

Testosteron – för kraft, lust och energi hos mannen

Testosteron är det manliga könshormonet som bistår med styrka, sexlust och energi. Om brister uppstår kan det ge symtom som sömnlöshet, ångest, depression, infertilitet och erektionsproblem men även visa sig i form av minskad muskelmassa, ökande kroppsfett, mindre energi, irritation och ilska, samt bristande motivation.

 

 

 

Vilka är de vanligaste orsakerna bakom ett lågt testosteron?

 

Anledningarna kan vara många till att testosteronet blir lågt i kroppen. Dels är det en naturlig del utav människans åldrande, men för många är de avgörande bakomliggande faktorerna övervikt, depression, hjärt- och kärlproblem och vissa andra sjukdomar.

 

Ett metabolt syndrom som många män drabbas av på grund utav livsstilsfaktorer är helt enkelt en kraftig motvikt till en hälsosam produktion av testosteron. Att vara fysisk aktiv på extremt krävande nivå under lång tid kan också tära på testosteronet, men som sagt, sömnbrist och stress är de vanligare förekommande faktorerna som har en negativ inverkan. 

 

 

 

Så kan du öka ditt testosteron naturligt

 

Om du vill stötta upp kroppens resurser på naturlig väg är det viktigt att se över dessa faktorer:

 

  • Fokusera på en god sömn
  • Minimera stress
  • Var fysisk aktiv
  • Håll en god vikt
  • Ät näringsrikt

 

Börja med att prioritera en god sömn eftersom kroppen utsöndrar testosteron när du sover. Att sedan träna i tillräcklig omfattning, äta en näringsrik kost och se till att vikten håller sig hälsosam tillsammans med stresshantering är andra mycket viktiga faktorer för hormonhälsan. Livsmedel med högt sockerinnehåll och alkohol försämrar testosteronproduktionen.

Kosten ska vara rik på vitaminer och mineral och komma ifrån regnbågens alla färger av grönsaker. Se även till att få i dig ordentligt med zink via födan. Livsmedel rika på zink är bland annat ostron, renkött och vetegroddar. Läs mer om zinkrika livsmedel här.

 

 

 

Tillskott för testosteron

 

Det finns både vitaminer, mineraler och traditionella örter och växter som stöttar och balanserar testosteronnivåerna. Ett exempel är tiggarnöten, tribulus terrestris, som har visat sig fungera bra för många män. Nöten i sig innehåller inga hormoner, men anses påverka ett hormon från hypofysen som ökar bildandet av testosteron. 

Mikronäringsämnen som stöttar testosteron i kroppen:

  • Zink påverkar nivåerna av testosteron och är en viktig beståndsdel i sädesvätskan hos män. Zinkbrist minskar antalet spermier i sädesvätskan.
  • D-vitamin påverkar hormonbalansen. Brist på D-vitamin höjer nivåerna av vissa hormoner och sänker nivåerna av andra, bland annat testosteron. 
  • Magnesium påverkar det manliga könshormonets biotillgänglighet.
  • Vitamin B3 påverkar bildandet av könshormoner och kan öka nivåerna av testosteron.

 

 

Wiktoria Rodell, Näringsterapeut vid Nutriprofessionals

  

Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz