Vitaminguiden

Selen


2 min lästid
Selen

Ta första steget mot mer välmående

Gör hälsoquiz

Allmänt om selen

Selen är ett grundämne som finns i våra jordar. Det är icke- metalliskt, men har samtidigt vissa metalliska egenskaper. Selen tas upp av växterna och omvandlas av dem till en organisk form av selen. Den form som finns i våra jordar är icke-organisk. Jordarna i Europa och norden är fattiga på selen och för vegetarianer och veganer som äter grönsaker från dessa områden är det därför bra att ta ett tillskott av selen.

Varför behöver kroppen selen?

I kroppen ingår selen i 25 proteiner som innehåller selen. De flesta av proteinerna hjälper kroppen att skydda sig mot t ex fria radikaler*, kvicksilver och kadmium. Selen behövs också för immunförsvarets funktion och det har vad man kallar antiviral aktivitet. Det bidrar alltså till att motverka virus i kroppen.  Selen behövs också för att sköldkörteln ska kunna bilda ett av sina hormoner som kroppen behövs för att kunna bilda energi i cellerna. 

Hur får jag i mig selen via kosten?

Selen kan man hitta i större mängder i kött, inälvsmat, paranötter, skaldjur, vitlök, ägg, mjölkprodukter och sparris t ex. 


*Fria radikaler är väldigt reaktiva föreningar i kroppen som bildas när kroppen omsätter syre. På grund av att de är väldigt reaktiva kan de åsamka skada i cellerna och även DNA i cellerna. 

White pill

Selen

Mentalt välmående Immunförsvar Energi
Multimineral for all your mineral needs

Multimineral

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Yellow pill

Multivitamin

Mentalt välmående Immunförsvar Energi
Pill

Multivitamin för gravida

Mentalt välmående Leder och skelett Energi
Reddish pill

Ögonhälsa

Hår, hud och naglar
Pill

Immunkomplex

Immunförsvar
Påsar med personligt anpassade vitaminer och kosttillskott

intresserad av att minska din stress?

Ta reda på ditt vitaminbehov

Gör hälsoquiz